View Single Post
Eski 31-10-2014, 23:50   #17
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Birde telleme konusu: çok yanlış bir zamanda olduğumuzu söylemeliyim. Aralık ayında telleri çıkardığınızda ağacınız tekrar eski şekline yakın bir şekle girecek.
Tellemenin mantığı; ağaç aktif dönemde olduğunda tellerle verdiğimiz şekli alır. Uykuda ağacın telli durmasının bir sakıncası yoktur ama ağaç vermeye çalıştığımız şekli almazda. Kışın yapılan tellemelerin yaprak döken türlerde sadece bir tek avantajı vardır; yapraklar olmadığından hem dalları daha net görebilir hemde telleri sararken elimize, ayağımıza daha az takılan şey olur.
Bahar-Yaz ve erken Sonbahar dönemlerinde telleme yapılabilsede aslında en iyi zaman yaprakların çıkmasına çok az bir zaman kala olan erken İlkbahardır. Teller takıldıktan sonrada ağacın türüne ve dolayısıyla büyüme hızına göre teller sık aralıklarla kontrol edilir. Aksi halde teller dalları sıkmaya hatta kabuk dokusunu tahrip etmeye başlar. Dallar üzerinde çok kötü tel izleri oluşmasından tutunda, dalın kurumasına kadar giden çok değişik kötü sonuçlar doğurur.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön