Konu: heyyamola
View Single Post
Eski 29-10-2014, 19:25   #67
heyyamola
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,532
Gilaburu

Name:  DSCN0592paylaşım.jpg
Views: 1535
Size:  71.3 KB


Name:  DSCN0591.jpg
Views: 1605
Size:  67.4 KB


Name:  DSCN0593paylaşım.jpg
Views: 1613
Size:  52.7 KB


Name:  DSCN1209paylaşım.jpg
Views: 1645
Size:  52.2 KB


Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum Türü: Üzümsü meyve
Tohum çeşit adı: Gilaburu - Viburnum Opulus
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kayseri, rakım 1300 mt
Size nereden geldi: 4 yaşındaki fidanın meyvelerinden tohum aldım.
Tohumun kökeni :
Kullanılan gübreler : Yanmış koyun gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2014 Kasım
Bitki tipi ve gelişim durumu: Çalı tipinde gelişen bitki, 2 metre kadar boylandırılıp küçük bir ağaç şekli verilirse daha verimli olur. Kayseri ve çevresi bitkinin doğal yayılım alanıdır. Suyu çok sever, aşırı sıcaktan hoşlanmaz. Güney tarafı kapalı duvar boylarında güzel gelişir. Fazlaca verdiği dip sürgünlerinden daldırma yapılarak kolayca çoğaltılabilir.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Mayıs ayı başlarında kartopu çiçeklerine benzer şekilde çiçeklenir. Bezelye büyüklüğünde salkım şeklinde oluşan meyveler, Eylül-Ekim aylarında kızarıp olgunlaşırlar. Salkım saplarıyla beraber hasat edilen meyveler, bu dönemde kekremsi-buruk tatları nedeniyle hemen tüketilmez. Su içinde serin bir yerde saklanarak kış dönemi boyunca peyderpey suyu sıkılarak içilir. Konsantre suyu damak zevkine göre sulandırılıp tatlandırılabilir. Alternatif tıp da geniş kullanım alanı (özellikle böbrek taşları) bulmuştur.

Süs Bitkisi Olarak Gilaburu

''Aksoy, gıda ve şifa amaçlı olarak dünyanın çeşitli yerlerinde tercih edilen gilaburunun, çiçek ve meyvelerinin güzel görüntülü olması nedeniyle süs bitkisi olarak da değerlendirildiğini bildirdi. Selçuklular ve Osmanlılar zamanında bu bitkiye çiçeklenme dönemindeki güzelliğinden etkilenip "Gül Ebru" ismi verildiğini ve bu ismin dilden dile değişime uğrayarak Türkiye´nin farklı yerlerinde değişik isimlerle anıldığını anlattı.

Aksoy, gilaburunun, Kayseri´de, "gileburu, gilebolu, gilaboru, gilabı, giraoğlu", Konya´da "giligili, gilaburu ya da giraboğulu", Sivas ve Yozgat´ta "gilaburu, girabolu, geleboru", Tunceli´de "dağdağan, dağdığan, geleboru, gilabada, gildar" adıyla anıldığını sözlerine ekledi.''

Kaynak: http://www.cu.edu.tr/Content/Asp/Tur...ru.asp?id=4672


Düzenleyen heyyamola : 29-10-2014 saat 20:06
heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön