View Single Post
Eski 28-10-2014, 20:16   #40
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Geçen yılki etkinlikten çeşitli tohumlar almıştım. Muhtemelen de oldukça fazla. İlk defa talepte bulunuyordum. Elimde olan bir kısım tohumları ise etkinliğe zamanına dikkat etmediğim için gönderemedim.Buna rağmen arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu tarafından tohumlar bana geldi. Bunlardan domates tohumlarının hemen hepsini yetiştirmeme rağmen yetiştirdiğim fideleri arkadaşımla dikerken karışması nedeni ile emin olamadığım için çok fazla paylaşamadım. Halen bir kısım aldığım tohumlar var. Diğer türlerden bir kısmını ekmiş olduğum yer biraz yüksekte olması, hasat döneminin kısa yetişmeyecek olması nedeni ile dikemedim. Diktiğim su kabağı, lif kabağı gibi bir kısım çeşitlerden büyümelerine rağmen yeterli zaman olmadığı için yaklaşık on gün önce olan dondan dolayı hemen hepsi öldü. Bu arada yetiştirebildiğim tohumlar oldu. Hepimiz iyiniyetle bir şeyler yetiştirmeye çalışıyoruz. Sebze dışında bahçemde doğal olarak yetişen çeşitli yabani çeşitler de var. Ancak talep edilir mi endişesi ve bir kısmının tohumunu alma zamanını tam olarak yakalayamayınca gelecek yıla tohumlarını alma durumuna geldim. Bunlardan da talep eden olabilir diye tohumlarını alabilirsem paylaşacağım.

Ben gibi bir çok arkadaş saksıda veya yeni aldığı yerde doğal ürünler yetiştirmeye çalışıyor. Bunun için biraz fazla mesai harcıyoruz. Doğal olarak da bazı arkadaşlar sonuçlarını görmek istiyor. Ancak bunu görebilmek için öncelikle tohum olması bunun ekilmesi düzenli olarak bakılarak tohum haline getirilmesi gerekiyor. Arkadaşlarımızın çeşitli kereler üzerinde özellikle vurguladığı gibi herkes talebini yapar. Tohum üretebilen arkadaşlar da istediği kritere göre dağıtımı elindeki tohum miktarını göz önünde tutarak sağlamaya çalışır. Geçtiğimiz yıl oldukça fazla almış olduğum tohumlardan yeteri kadar fayda sağlayamadığımı, o yılın sonunda katıldığım etkinlikten elde ettiğim tohumlarla yetiştirebildiğim ölçüde tohum elde ettiğimi düşünürsem arkadaşlarımızın da başarılı olacaklarına inanıyorum.

Çocukluğumdan hatırladığım iri çekirdekli karpuzu ilk defa etkinlik sayesinde bahtiyar02 beyden edindiğim karpuzdan elde edip az da olsa tadına bakabildim. Benim gibi bu şekilde doğal tohumları elde edip dağıtarak kaybolmasının önüne geçen arkadaşlarımız sayesinde tohum paylaşım etkinliği hedefine ulaşacaktır.

Muda Çevrimdışı   Başa Dön