View Single Post
Eski 27-10-2014, 21:16   #33
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Etkinliğin geçmişini ve sistemin detaylarını bilmeden yalınkılıç ortaya dalmak istenmeyen sonuçlara sebep olabiliyor maalesef.

İlk kez geçen yıl prensipleriyle tariflediğimiz sistem daha başlangıçta çok ince elenip sık dokunmuş, yönetim bölümlerinde aylarca tartışılmıştı.

Daha önceki kötü deneyimleri yaşatmayacak, objektif, ölçülebilir, tohum sahiplerinin insiyatifleri yerine başka hiç bir kimseyi ve otoriteyi üstün kılmayacak, onların iradelerine hiç bir şekilde ambargo koymayacak, çok basit ama bir yerlerden patlamadan çalışması başından garanti edilmiş, kesinlikle tüm kayıtlara (büyük ölçüde el değmeden) sahip bir düzen olması, geride organizayonu yapanlarda hiç tohum kalmaması sistemi tasarlarken hiç taviz vermediğimiz yönler olmuştu.

Geçen yılki deneyimin üzerine tüm katılımcıları davet ettiğimiz bir de değerlendirme sürecimiz oldu. Dolayısıyla etkinlik için öneride bulunacak bir kişinin etkinlik ve geçmişi ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olması gerekirdi.

Hali hazırda talep sayısı 10.000'i geçmiş durumdadır. Kalan son dört gün de göz önüne alındığında sayının 12.000-13.000 aralığında olacağını tahmin ediyorum. Boyutu, sistemi vb. diğer özellikleri bakımından benzerini görmediğimiz bir etkinliğin içindeyiz.

Bazı paylaşımcıların tohum tanıtımlarında ellerinde kaç kişilik tohum olduğunu belirtmeleri talep edenlere bilgi vermek maksatlıdır. Paylaşımcı böyle bir bilgi vermek zorunda da değildir.

Elinde kaç kişilik tohum olduğunu belirtmeyen paylaşımcının tüm talepleri karşılayacak kadar tohum sahibi olduğu anlamına da gelmez.

Paylaşımcı, elindekinden daha fazla miktarda talep gören tohumları talep sırasına göre dağıtmak zorunda değildir. İstediği sıra ile dağıtabilir. İsterse sadece ahbap olduklarına da gönderebilir. Tamamen kendi tercihidir ve kimse neden böyle tercih ettiğini sorgulayamaz, sitem edemez.

Sistemi tasarlarken bunun böyle olmasına özellikle, bilerek ve bilinçli olarak karar verdik. Geçen seneki deneyimimiz bu kararın isabetli olduğunu hepimize gösterdi. Çünkü, emekle büyütülmüş ürünlerin tohumlarını dağıtmak, bunun için bir sürü zahmete katlanmak sadece iyi niyet ve olumlu duygular zemininde olabilecek bir şeydir.

Bunun dışında yapılabilecek her şey tohumu yetiştirip paylaşanın iradesine ambargo koymak anlamına gelir. Bunu yapmayacağız.

Uzun lafın kısası, bilmeyenler için tekrarlayayım, etkinlikte "kota" diye bir şey yoktur.

Bazı çeşitlerin birden fazla paylaşımcı tarafından dağıtıldığı doğrudur. Bazı talep edenlerin hepsinden talep ettikleri de doğrudur. Yayınlanan listelerden talep edenlerin bunları takip etmeleri, şayet özel bir nedeni yok ise kendilerince mantıklı olan bir taneyi talep etmeleri makul olur. Şayet kendileri böyle bir düzenleme yapmazlar ise onların yerine paylaşımcılar yapar ve maalesef arzu ettikleri gibi olmayabilir. Zira paylaşımcılara da ihtiyaç duydukları her türlü veriyi sağlamaya çalışacağız.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Başa Dön