View Single Post
Eski 25-10-2014, 21:11   #9
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Post

Ben tohumları paylaşabilmek için fazladan zaman, emek, para ve efor harcıyorum. Hatta kimi zaman eşimden fırça da yiyorum ( yine batırdın ortalığı, ne yapacaksın bu kadar tohumu vb.) Kendim ekmeyeceğim, ekemeyeceğim kimi tohumları da sırf paylaşabilmek için edinmeye çalıştım. (Biber ve kavun tohumları)

Adı üzerinde bu "paylaşım-etkinlik". Tek taraflı paylaşım olur mu? Ben zorluklarla paylaştığım tohumların ilgili, seven ve emek harcayacak kişilere, yani işe yarayacak, yabana gitmeyecek kişilerin eline geçmesini isterim. Kimi tohumlardan elimde çok fazla var (karpuz tohumları) ki bunları tüm talep edenlere dağıtmak isterim.

Ancak elimde fazla olmayan, gelişimlerini merak ettiğim, akıbetlerini bilmek isteyeceğim kimi tohumları (hercai menekşe) ise kendimi yakın hissettiğim hevesli kişilerle paylaşmak isterim. "Benim buraya ayıracak fazla vaktim olmadığı için mesaj yazamıyorum" diyen birisi mi forumlara yakışır, yoksa @xxxxx, sn. yyyyyyy ve sn. zzzzzz gibi herkesin sorusuna cevap vermeye çalışan, yardım eden ve tüm çalışmalarını paylaşmaya uğraşanlar mı? Bilmiyorsan öğrenmek için yazarsın, biliyorsan yardım etmek için. Sonuçta sadece tohum etkinliği değil, forumun kendisi paylaşımların sonucu ortaya çıkmıyor mu?

@Archi, olaya "iyilik" olarak bakmamak gerek bence. Sonuçta iyiliği yaparsın ve arkasını aramazsın, veya aramamak lazım. Ancak tohum paylaşımı öyle değil, öyle olmamalı en azından. Alınan tohumların akıbetini paylaşmak, paylaşana ayrı bir motivasyon olacak, belki eksikliklerini gösterecek, ortaya güzelliklerin çıkmasına sebep olacaktır. "Sen zencisin, küstüm sana, almıycam işte tohumlarını" yaklaşımının foruma ve etkinliğe faydasının olacağını sanmıyorum.

Tartışmayın, tartışmasınlar, tartışmayalım... Güzel güzel tartışalım işte... "sen de haklısın be ya" yaklaşımında olmasın işler. Mesela bu sene tohum alanlar için seneye 'aldığım tohumların başına gelenler' bölümüne (ilgili bölümün adını unuttum) katılmaları zorunlu olsun

Olay "mesajı az olanların tohum almaya hakkı yok" olayı değil. Bence foruma katılan herkes etkinliğe tohum vermeli ve mutlaka da almalı. Ancak sonrasında ne yaptığını herkesle paylaşmalı ki etkinlik bir işe yarasın. Yoksa bu işi ticari amaçla yapan pek çok yer var.

Tüm paylaşımcılara sevgi ve saygılarımla...

TCM Çevrimdışı   Başa Dön