View Single Post
Eski 25-10-2014, 09:32   #18
aziztoprak
Ağaç Dostu
 
aziztoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 268
Kesinlikle gerekli bir çalışma

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi canerman Mesajı Göster
Sevgili üyeler bitirme tezimin konusu Topraksız Tarım ve uygulamaları.

Ben bu konuyu incelerken sizlerin bilgi ve becerilerinden de faydalanmak istiyorum, bu faydalanmanın sonunda şu sonuçları sizinle paylaşacağım.
  • Topraksız Tarımda yetiştirmiş olduğumuz bitkilerin içersindeki kimyasal maddelerin oranı (Demir, kalsiyum, azot, magnezyum, mangan, sülfür, potasyum vb.) (Bu maddeler hem suyumuzdan hem de bitkilere su verirken içine kattığımız besin eriyiklerinden geçer.)
  • Ev için en ideal hydroponic sistemin ortaya çıkması.
  • Bitki lambası kullanarak bitki yetiştirmenin fayladaları ya da zararları. (varsa)
  • Yetiştirdiğimiz bitkiye göre kolay hazırlanabilir besin eriyik formullerinin bulunması.
Bu saydıklarımı ve şuan aklıma gelmeyen bir çok maddeyi şu şekilde inceleyeceğiz.

Ben Sakarya Üniversitesi Kimya Bölümü son sınıf öğrencisiyim ve bitirme tezim bu konu, bu sayede ben ve hocam okulumuzun bütün imkanlarını kullanarak sizlerden aldığım bitkileri laboratuvar ortamında incelemeye alacağız, sonunda da bitirme tezimi ve sonuçlarını sizlerle paylaşacağım.


Üyelerden isteğim bana sistemlerini incelememe yardımcı olmaları, yetiştirdikleri ürünlerden bir tanesini vermelerini ve kullandıkları besin eriyiklerinden (çözelti halinde ise suyu da olur) numune vermeleridir. İstanbul içersinde olan kimseler bana buradan özel mesaj atarlarsa ve destek verirlerse hem bir bilimsel çalışmaya katılmış hem de yetiştirdiklerinin gerçekten sağlıklı olduğunu kanıtlama imkanına sahip olacaklar.

Seracılıkla profesyonel uğraşan üyeler eğer beni kabul ederlerse, yerlerinde inceleme yapmak beni çok mutlu eder.

Sonuçları 2 ay içersinde almış olacağız.


Ben de topraksız tarıma büyük ilgi duyuyorum. Ama sizin bahsettiğiniz konu kafamda en büyük soru işareti. Yani bitkilere verilen kimyasal esaslı yapay besin eriyiklerinin bitkinin tadı, kokusu ve en önemlisi de besin değerleri üzerindeki etkileri. Daha da önemlisi insan sağlığına zararlı bir etkisinin olup olmadığı hususudur. Bu konu bence çok önemlidir.

Bu soruyu kafamda oluşturan en temel sebep ise, mevcut organik tarım yönetmeliğimizin topraksız tarımı kesinlikle "organik tarım" olarak kabul etmiyor olmasıdır. Yani şu anda Türkiye'de resmi anlamda topraksız tarım uygulamaları ile organik tarım yapmak mümkün değildir.

Dolayısı ile sizin çalışmanız bu anlamda kafalardaki sorulara cevap olabilecek belki de topraksız organik tarıma geçiş yönünde çalışmalara hız verecektir.

aziztoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön