View Single Post
Eski 24-10-2014, 18:45   #114
merdefe
Ağaçsever
 
merdefe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 98
Merhaba Sayın Lathspell

1. F1 hibrit yani melez anlamına gelir. Bu f1 tohumundan harika meyve alabilirsiniz ama bu meyveden elde edeceğiniz tohumdan elde edeceğiniz meyve ticari bir tonaj taşımamaktadır. Uzun yola dayanıklılık veya raf ömrü olarak geçen kavram ise domates için bitkiden bitkiye değişir. Domates kızarmak olgunlaşmak için pektin maddesine ihtiyaç duyar. Bunu sizin verdiğiniz gübrelerden elde eder. Kısaca potasyum bunun için gerekli bir gübredir ama klor bu işi aşırı hızlandırır diye bilirim. Örnek vermek gerekirse; pembe domates diye bilinen domates cinsi pembe olarak toplanmaz, yeşil in pembeye döndüğü durumda toplanır sevkiyatı bu şekilde yapılır.
2. Domates çeşidimi değiştirme ihtiyacım şundan ibaret; ilk döllerimde sıkıntı yaşadım ama harika salkım yapısına nisan sonu mayıs başı gibi ulaştım bu durumda da eğer ufak bir işletmeyseniz benim gibi halde 60 ila 40 kuruşa veriyorsunuz ( geçen sene öyle oldu) benim 40 kuruşa domatesi verdiğim gün İstanbul’da aynı salkım pazarda 7 liradan satılıyordu. Birkaç telefon görüşmesi bu işi bu şekilde öğrenmemi sağladı. Son olarak topraksız demek elinizden gelen her şeyin optimum koşulunu sağlamak demek ben bu ısıtma kısmını optimum yapamadığımdan bazı sıkıntılarım oldu bende yöre halkının yapmış olduğu domates çeşidini topraksız olarak denemeye karar verdim. Kısaca durum bundan ibaret.
3. Bu sorunun cevabı soruya çok uygun olmaya bilir ama; ben, etrafta tarım için hangi gübre kullanılıyorsa ve bunlar solüsyonumda nereye geliyorsa en uygun şekilde etraftan temin ediyorum. Genelde doktor tarsa ürünlerini kullanıyorum.Silisyum toprakta yeterince var veya yok toprak örneği sonucunda ortaya çıkıyor isteseniz de istemeseniz de bunu topraktaki bitki alıyor bizde topraksızda bilerek vermek istiyorsak sonuçlarını görmek içindir. Şuanda yapılan her hata ve sonucunda bulunan her doğru tecrübe olarak paha biçilmez bir değer katar size eğer yeniyi ve daha güzeli arıyorsanız tabi.
4. Isıtma değeri kimine göre 14 kiminde göre 12 ama 10 derecenin altında arının ayaklarında polen görseniz de polen çimlenme sıcaklığı diye bir durum olduğunda hormon yapmak zorunda kalırsınız. Ben açıkça buradan söylüyorum geçen sene 3 döl boş geçtim bazen iki de oldu ama genelde 3 dölü kesip attım buda 3x2800x0.6 =5040kg ( 3 döl sayısı; 2800 bitki sayısı; 0.6 kg en düşük salkım ağırlığı) yani 5 tonu çöpe attım anlamına geliyor.
5. Çift ekim burada tek ekime göre daha az soba yakılması için yapılan bir durumdur. Aslında çiftin mi tekin mi kazanacağını daha kavramış değilim maksadım en kaliteli ürünü elde etmek.
6. Yatak denilen türlerden kastınız oturak domateste tavsiye etmem. Siz topraksız tarımda resmen dikey tarım yapıyorsunuz. Yani 30 -40 dölden meyve almak tek bir fide ile ve süreklilik sağlamak sizce de güzel değil mi ?
7. Aslında bu konuda çalışmalarım yok ama çizimlerim ve düşüncelerim var ama ışığı ayarlaya bilirseniz aynı solüsyon ile fena ürün almasınız ama unutmamak gerekir ki her ürün için ayrı karışımlar gereklidir. Gübre istekleri farklı olduğundan. Mesela topraksız değil ama seralarda oluk altlarına domatesten hariç salatalık, marul veya fasulye dikilir.




Saygılarımla


Düzenleyen merdefe : 24-10-2014 saat 20:09
merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön