View Single Post
Eski 24-10-2014, 11:53   #27
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Bir önceki mesajımda anlattıklarımı bir çizimle daha netleştirmek istiyorum.
Tüm ağaçlar enerjilerinin çoğunu yerçekimine karşı durarak hep zirve noktalarına verirler. Ama tabiikide diğer dallara eneji yollamadıkları anlamına gelmez. Sadece öncelik sırasıdır bu. Bir bonsai çizimi üzerinde bunu anlatmam gerekirse; ağacı en temel 3 bölüme ayırdım. 1.bölge enerjinin en fazla olduğu bölümdür. Buradaki dallar diğer dallara göre daha çabuk uzama ve kalınlaşma eğiliindedirler. 2.bölge elbetteki ilk bölge gibi olmasada enerjiyi yine fazla kullanan bir bölümdür. 3.bölgeyse enerjiyi en az kullanan bölüm olacaktır.
Eğer siz ağacınızı beden çapının 4-5 katı gibi bir seviyeden kesip bonsai yapmaya çalışıyorsanız 2.bölgedeki dalları çok sık budama yapmalı ve alt dallara göre kalınlıklarını kontrol altına çok erken zamanlarda başlamalısınız. 1.bölümdeyse zirve dalı uzun süre kesmeyip onun ağaç üzerinde en kalın dal olmasını sağlamalısınız. Ama dümdüz çıkan bir zirvede çok hoş olmayacağı için ben senede 1 kez Nisan başı budayarak koniklik kazanmasına çabalıyorum. Gelelim 3.bölüme aslında en zor bölüm burası. Enerjinin en az olmasına rağmen en kalın dalların (1.2.3.dallar) olması gereken bölüm. Ben bu dalları aynı zirve dal gibi yılda kez buduyorum.
Tüm bu yazdıklarım hep ağaç üzerinde bir gözlem ve kontrol gerektirir. ağacı çok yakın takip etmek ve zamanında budamaları yapmak lazım.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg a1.jpg (71.0 KB, 175 views)
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön