View Single Post
Eski 22-10-2014, 20:18   #62
maviufuklar
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-08-2013
Şehir: Adana
Mesajlar: 31
Sayın vetman996

Çimlerin köklerini de zaman zaman çıkarıp suyunu çıkarıyorum. "Çimlerin en faydalı kısmı toprağa en yakın olan kısmıdır" diye bir yerden okuduğum için ben bir adım ileri giderek toprağın altındaki 1-2 cm'lik kısmı da tek tek veya 3'er 5'er kesiyorum. Buraya kadar sorun yok, tadı değişmiyor fakat daha derindeki iplik şeklindeki kökler tadı son derece iğrençleştiriyor. Bu aşırı kötü tadı alacak kadar fayda veriyor mu, önce buna emin olmak gerekir. Bu konuda kaynak önerebilirseniz memnun olurum. Kök sularının çim sularından daha faydalı veya faydalı olduğuna dair hiç bir bilgiye ulaşamadım.



"Buğday çimlendireceğin kabın derinliği de çok önemli. Derinlik 3-5 cm civarında olmalı. Daha derin olursa ortam oksijensiz kalır ve buğday sararır. Siz de bu sararmayı başka nedenlerde ararsınız."

sözünüze gelince...
Şu anda bahsettiğim sararan çimlerimin bulunduğu saksı 5 cm derinliğinde.


Fotoğrafı:http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1414001813

Bir kaç gün önce tekrar derin saksılarda yetiştirmeye başladığım çimler ise son derece sağlıklı. Bugün bir kaç cm birden büyüdüğünü gördüm.
Fotoğrafı:http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1414002046

Görüldüğü gibi saksının derinliğinin sararmayla ilgisi yok. Hatta bu son resimleri yüklemesem bile daha önce yüklediğim resimlere baktığınızda derin saksılarda gayet sağlıklı çimlerin olduğunu görmüş olmanız gerekirdi. Değişik kaynaklardan edindiğim bilgiye göre çimlerin suyu fazla verilirse küflenme oluyor, suyu az verilirse veya güneşte fazla bekletilirse sararıyor. Benim çimlerimdeki sararmanın nedeni bu mudur bilemiyorum, su miktarı ve güneş ışığı diğerleriyle aynıydı. Son ektiğim buğdaylar neden sararmadı ve son derece sağlıklı biçimde büyüyor, bunu çözebilmem şu an imkansız. Çünkü sararan çimlerin tohumu, katkı maddeleri, aldığı güneş, toprak vs her şey aynı. Bu sararmanın; saksının derinliği hariç onlarca sebebi olabilir, hatta laboratuar ortamında tahliller gerekebilir. Ama bundan sonra sararma olmaz ise (ki sararmayacak gibi duruyor) sebebini bulamadığım ve bana 2 ay kaybettiren bu sorundan da kurtulmuş olacağım.

Bahsettiğiniz videodan tuz eklemeyi öğrendim, bundan sonra tuz ekleyeceğim.
Videoda köklerin suyu çıkarılmıyor.
Ayrıca elektrikli çim suyu çıkarma makinesi kullanılması yanlıştır. Isınma nedeniyle çim suyundaki enzimler kısmen veya tamamen ölmektedir. Mineral ve vitaminler de ölmekte midir, bunu bilemiyorum ama her halukarda elektrikli makinalardan uzak durmak gerekiyor ki Sayın Ellisa da 14.11.2013 tarihli mesajında buna değinmiş ve şunu yazmış: "elektrikli makinaların ısındıgı için çimin içindeki besinin kayboldugunu avrupada tarım bakanlıgı tarafından incelenmiş".

Topraksız çim üretimi ile ilgili bayağı istifade ettiğim bir yazı bu linkte: http://bugdaycimievi.blogspot.com.tr...1_archive.html


Topraklı çim üretimi ile ilgili olarak da şu yazıdan bayağı faydalandım: http://bugdaycimievi.blogspot.com.tr...me-tarifi.html

Sevgiyle kalınız.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen maviufuklar : 23-10-2014 saat 19:48 Neden: Resim eklemeyi unutmuşum.
maviufuklar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön