View Single Post
Eski 17-10-2014, 18:37   #111
merdefe
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Tekrar Merhaba Ağaçlar.net Sakinleri;
Geçen sene tecrübe olarak iyi bir dönem geçirdim. Çeşit Bandita f1 isimli salkım domates idi 10 Ekim 2013 tarihinde dikmiş yanılmıyorsam 20 şubat civarı ilk hasadı etmiştim. Bu kadar uzun sürmesi ısıtma sistemimden kaynaklanmıştı en kısa cevap olarak. Bu Sene 1 Eylül Seval isimli bir tekli domates dikimi gerçekleştirdim. Şuan 7. çiçek ağzında Eksiklerimiz yanlışlarımız Düzeltmeye çalıştıklarımız ile birlikte Sezona merhaba dedim. Çift Ekim denile ekim türünü deniyorum bu sene. Bazı zorunluluklardan kolay olan yöne doğru kayıyoruz. Şuan çektiğim fotoğrafları internete aktarma olanağım yok en kısa zamanda yine elimden geldiğince konuyu buraya taşımaya çalışacağım. İSterseniz geçen sene ile ilgili bazı tecrübelerimi paylaşmak isterim.

1. Ortalama 2.4 -2.6 Ec değerinde vermiş olduğunuz gübre çözeltisini Kısa günlerde 3- 4 lere çıkartmanız gerekmekte. TAbi bunu bir anda yaparsanız yaprakların kenarlarında tuzluluk diye tabir edilen çoğu yerde soğuk yanığı sanılan yanıklar gözükmekte ama bu boğum aralarının aynı düzeyde gitmesi ve kafanın incelmemei için gerekli dilerseniz daha sonra ayrıntıya girerim.
2. Size sulama suyunda ozon kullanıyorum demiştim 0.1 ppm oranında bir karışım yapıyorum diye bahsetmiştim. Sıcak dönemde sulama suyunun sıcak olduğu dönemlerde ozonun yarılanması hızlı olduğundan bitki ve böcek bakımından harikalar yaratbiliyor kısaca bu sene ilk haftadan sinek ilacını basmak zorunda kaldın geçen sene böyle bir şey hatırlamıyorum; ama soğuk sulama suyu ve soğukların başladığı devrede ozonun yarılanması geç olduğundan bitki de ve kökte büyük stres yaratmakta. Ama Ozonun en iyi kullanım yerinin toprak olduğunu dile getirmek isterim.
3. Soğuk dönemlerde, SEra sıcaklıklarının 10 derecenin altına düştüğü durumlarda ( gece özellikle) verdiğinz gübreye bağlı olarak arının ayaklarındaki poleni görebiliyorsunuz ama genede partinokarp meyve yani döllenmemiş ufak meyveler oluşmasının nedeninin arının sorunu olmadığını sıcaklığa bağlı olarak polen olsada polenin çimlenmesi için gerekli olan sıcak bulunmadığından polenin dölleme yapmadığını bilimsel olarak okudum ve geçen sene seramda görmüş oldum.
4. Soğuklarda etrafımdan öğrendiğim kalsiyumun fazla verilmesi gerektiği ( lütfen yanlış anlaşılmasın etrafımdaki seralarda böyle yapılıyordu) ama soğukların arttığı dönemlerde alt yapraklarda potasyum eksikliği gözükmekte bu da verdiğiniz potasyumun antifiriz besinleri için bitkide gerekli olduğu anlaşılmakta gübre oranları ayarlanırken soğuklarda belli bir oranı ( azot potasyum oranı vardır 1/ 1.7 ama yanlış hatırlıyabilirim bunu en yakında zamanda düzelteceğim) aşmayacak şekilde potasyum vermeniz öenmlidir.
5. Soğuklarda bitkinin potasyum nitratı potasyum süllfattan daha rahat aldığını okumuştum bir yerde ama sülfatta ayrıca bitkileri soğuğa karşı dayanıklı kılmada birebirdir. Soğuklarda kaçınılacak gübreleme kesinlikle azotlu gübrelemedir.


Şimdilik bu kadar elimden geldiğince buradayım Saygılar

merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön