View Single Post
Eski 13-10-2014, 12:30   #26
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tylerdurden Mesajı Göster
çağlarxx merhaba öncelikle
daha önceleri avmlerde zaman geçirirdik şimdi h sonu atlayıp fidanlık fidanlık geziyoruz şehrin dışında yeni birşey öğrenmek her zaman büyük emek ve disipllin gerektirir.bocalayarak öğreneceğiz birşekilde. öğrenirkende ağaçları yanlış bir budamayla heba etmek istemiyorum.
bahara kadar keskin bir budamamı yoksa kısmı bir budama mı yapsak karar veremedim marta kadar sabredemiyor insanüstadların ışığında yapacağız birşeyler inşallah.

Merhabalar, aramıza hoşgeldiniz.

Bonsai hobisinde tahmin edeceğiniz gibi sabretmeyi bilmek, sahip olabileceğiniz en önemli ve faydalı özelliktir. Olmazsa olmaz.

Bu hobiye yeni başlarken dal kesmek, şekil vermek, tellemek, ağacı bonsai saksısına geçirmek vs. gibi işlemler müthiş ilgi çekicidir. İçimizdeki heves ve heyecanla bir an önce tecrübe etmek, "bakın bu benim bonsaim" demek isteriz.

Fakat atladığımız nokta doğanın hızı, kendi saatine göre işleyen döngüsüdür.
Siz ne kadar işlem yaparsanız yapın, ağacın gelişimini hızlandıramaz, aksine her müdahalenizle onu yavaşlatırsınız. Aslında ağacınızın en hızlı şekilde gelişmesini sağlamak için yapılması gereken, onun bakım ihtiyaçlarını tam manasıyla karşılayabilmek, gerektiği şekilde beslemek, ne köklerine ne de dallarına dokunmamaktır.

Şimdi karar vermeniz gereken şey, ağacınızın gövde kalınlığı sizi tatmin edecek bonsai için uygun mu? Eğer uygun diyorsanız ilk budama işlemlerine önümüzdeki mart ayı ortalarında başlayabilirsiniz. Hemen budayabilir miyim demişsiniz, begonvilinizde halen gelişim devam ediyorsa, kış boyu balkonunuzda çok yer kaplamaması için kabaca etrafından biraz kırparak baharı bekleyebilir, mart-nisan gibi detaylı ve daha sert bir budama yapabilirsiniz. Sığlanız içinse şu an budama yapmayı ben tercih etmem. Kış öncesi ağacın doğal şekilde yaprak dökmesi ve stres yaşamadan uykuya girmesi, baharda güçlü şekilde uyanması ve uygun zamanda yapılacak budama ile devam etmek daha güvenilir bir yol olacaktır.

Yalnız size şöyle bir örnek vereyim, bir ağacımın toprak seviyesindeki gövde çapı şu an 15 cm. bu senenin mart ayından beri dallarına hiç makas değmedi. Tahminen bundan sonraki ilk makas 2017 Mart'ında değecek. Bonsai saksısına geçmesi ise muhtemelen 2020 baharında olacak. Tabi eğer herşey yolunda giderse.



Ağaçların ritmini öğrendiğiniz zaman, hızlı koştukça yolun uzadığını göreceksiniz.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön