View Single Post
Eski 10-10-2014, 15:48   #125
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Burdaki yaprak yapisina ve tohumlarin yapisina gore, cesit Cucurbita moschata gibi gozukuyor ki Turkiye'de bal kabagi olarak kullanilan az sayida moschata var. Cogu bal kabagi, Cucurbita maxima'dir. Diger bir ifadeyle, en cok bilinen Adapazari kabagiyla (maxima) burdaki Antalya kabagi (moschata) cok nadiren birbiriyle hibritlesirler.

Asagidaki videoda Vedat Milor'un Antalya'daki 7 Mehmet'e yaptigi ziyaretten bir kesit goreceksiniz. Vedat Bey'in yedigi kabakla burdaki kabak ayni midir bilemiyoruz ama simdilik Antalya'ya rahatca atifta bulunabiliriz.

https://www.youtube.com/watch?v=Q-VN...ailpage#t=1237

Naturel ismi de Ege'de Rumlardan aktarilmis geleneksel bir isimlendirme sekli mi bilmiyorum. Dilden bagimsiz olarak, tohum merkezinde tohumu kayit altina alan kisi, ayrimi kolaylastirmak adina, boyle bir isim vermis de olabilir. Dikkatimi ceken birsey var; internetteki tohum saticilari da bu tabiri seviyor. "Naturel kabak tohumu", "dogal kabak tohumu" gibi isimlendirmeler siklikla yapiliyor.

Bunun disinda, sekil itibariyle bu kabaga benzeyen ve yurtdisinda Butternut Squash olarak bilinen kabaklarin agirligi 2-3 kg'i gecmez (aklima gelmeyen bir cesit varsa baska bir konu). Bu noktada bir ayrinti daha vereyim: Yine ABD'de Waltham Butternut olarak bilinen ve 1956 yilinda begeniye sunulan cesidin uretiminde kullanilan anac cesitlerden bir tanesi boyunsuz bir Turk moschata kabagidir. Zamanim oldugunda, caprazlamada kullanilan bu cesidin yoresini ogrenmeye calisirim ama eger burdaki Antalya kabagi caprazlamada, "sekil ve et dokusu itibariyle Antalya Kabagi'na benzesin, agirligi da 2-3 kg'i gecmesin" niyetiyle kullanildiysa sasirmam.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Ben durumu şöyle toparlamaya çalışayım. Geçen sene etkinliğe bu çeşidi gönderdiğimde ürün ile ilgili aşağıdaki bilgileri paylaşmıştım.

''Tohumu anneannem tarafından Isparta ziyareti esnasında edinilen bir çeşit. Şekil olarak farklı gördüğü ve beğendiği bir çeşit olduğundan dolayı ilk defa bu sene ekilip denenen bir çeşittir. Açıkçası ismi tam olarak bilinmiyor. Anneannemce ismi tohumunu oradan edindiği için Isparta Kabağı. Bir yerden isminin Naturel Kabak olduğunu öğrendim ama emin de değilim. Şimdilik ismini bu şekilde paylaştım. Varsa bilinen bir ismi paylaşırsanız hemen değiştiririm.''

Kabağın ismi anneannemce hala Isparta kabağı. Bizim damat Isparta'lı. Bu yaz oraya gittiğimde durumu netleştirdik. Kendisi aşçıdır ve bu türün yörede kesinlikle Antalya kabağı olarak adlandırıldığını söyledi. Gerçek Isparta kabağının ise anneannem tarafından Isparta kabağı olarak adlandırdığı bu kabak ile yakından uzaktan alakası yoktur. Golf sopasına benzeyen, sadece tazeyken hafif ekşili nohut yemeği yapılan asıl Isparta kabağının bir diğer adı da Keşken kabağıymış. Tohumlarını geç edindiğim için kendim yetiştiremedim. Fakat onlardan edindiğim tohumları paylaşıma açacağım.

Yalnız şunu da belirtmek isterim. Geçen sene Naturel kabak olarak isimlendirdiğim kabağın ismini Can Yücel Tohum Merkezi'nde aşağıdaki resmi görerek isimlendirmiştim. Orada kabağın paylaşılan ismi Naturel kabaktı. Akdeniz bölgesinde çeşit Antalya kabağı olarak biliniyorsa da Ege de Naturel kabak olarak ta isimlendiriliyor olabilir. Asıl adının Antalya kabağı olduğu kesin, fakat başka bir isimle de adlandırılıyorsa doğrusunu ben de öğrenmek isterim.


Eklenti 520462

birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön