View Single Post
Eski 08-10-2014, 20:43   #13
YeniBON
Ağaç Dostu
 
YeniBON's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-10-2011
Şehir: BANDIRMA
Mesajlar: 272
Isıtma tesisatında ki borular.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Ev konumu itibariyle güneşin doğuşundan batışına kadar güneş almakta. Güneş enerjisi ile yapılacak bir takviye ısınma giderini büyük ölçüde azaltacaktır. Komşular kullanma sularını hep güneş enerjisiyle sağlamaktalar ve kışın dahi sorun yaşamıyoruz diyorlar. Kombi montajında sordum güneş enerjisi ile takviye olurmu diye, dışarıya paneller dışında birde brülör tankı gerekir dediler. Evin üstüne ve dışına konacak tesisatlardan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışmaktayım.

Kombiyi monte eden tesisatçı kombi üzerinde bir sayaçtaki ibreyi göstererek buraya dikkat edeceksiniz dedi cihazı anlatırken. Bu basınç göstergesi 1,5 larda olacak aşağıya düşünce sisteme su vereceksiniz yani besleme yapacaksınız... Kombi çalışmaya başladığında yaptığı şey, sistemde ( 2 adet radyatör ve onları birleştiren toplam yaklaşık 25 metre uzunluğundaki borular içinde...) mevcut olan suyu ısıtmak. Bu su kombide ısınarak sistemde devri daim olmakta (kullanma için gereken sıcak suyu elektrikli termosifon vasıtasıyla hallediyoruz, kombinin kullanma suyuyla alakası yok).
Bu durumda hiç eksilmeden dolaşan suyun ısısının muhafaza edilmesi halinde enerji ihtiyacı fazla olmayacaktır (tesisat borularının döşendiği ilk zamanlarda bunu bilseydim boruları tecritliyerek döşetirdim..). Bunuda sağlamak için evde bulunduğumuz zaman içinde kombinin düşük derecede de olsa çalıştırılması gerekeceği anlaşılmakta. O görevide ilave olarak takılacak olan elektronik termostatlar ile halletmek mümkün olacak sanıyorum.

Kış başlayınca ilk haftalardaki sarfiyatı aktarırım. Bende bayağı bir meraktayım.

Sayın Hoşseda paylaşımlarınızı ilgiyle takip ediyorum. Paylaştığınız konularla ilgili az de olsa bilgim var. Bildiklerimi yazacağım, bilmediklerimi araştırıp paylaşmaya çalışacağım.

Yukarıda ki yazınızda başlangıçta bilseydiniz ısı kaybını önlemek için boruları izole edebileceğinizi yazmışsınız.

Tekniğinde bu tesisatlar da kılıflı boru tabir edilen, ısı kaybını önleyen boru kullanılması gerekir. Görünüşte normal PVC, beyaz renk su boruları gibi. Ama kesitine baktığınız zaman en içte bir boru, üzeri aliminyum kılıf, üzerinde ayrı bir boru. Yani üç kat şeklinde olması gerek. Ama kendini uyanık zanneden bazı tesisatçılar normal boru kullanmaktalar. Öncelikle bunu bir kontrol edin.

Ama bana göre esas olan evinizin duvar, pencere, taban, tavan vb. alanlarında izolasyan var mı?

Elektrik tarifesini de sağlayıcı firmayla görüşerek öğrenmek gerek. Siz de en azından yakınınızda ki bir abone merkeziyle görüşürseniz bilgi sahibi olursunuz.

Ben de tarifeler konusunda bilgi alıp, paylaşmaya çalışacağım.


Kolay gelsin.

YeniBON Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön