View Single Post
Eski 18-07-2007, 23:11   #41
ataman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 126
Eğer İngilizceniz varsa American Orchid Society'nin yayınladığı "culture sheet"leri (http://www.aos.org/aos/orchids/page01.aspx) okumanızı tavsiye ederim, birkaç orkide türü için başlangıç ve orta seviyede özet bilgi vermişler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tüysüz Kartal Mesajı Göster
-saat 15:00,17:00 güneş ışığı
"Doğrudan güneş ışığı" tanımı daha çok ışığın dik geldiği saatleri tanımlamak için söylenir, saat 15:00 itibariyle ışık biktinin yapraklarını yakacak kadar şiddetli olmayabilir, ama yine de genelleme yapmak doğru değil, ışık şiddeti mevsim ve coğrafi konumla bağlantılı ne de olsa.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tüysüz Kartal Mesajı Göster
-normal ve torflu toprak
Doğrudan torfa ekilmiş orkidelerin gayet sağlıklı yaşayabildiklerini gördüm ama sadece sera ortamında, evde veya çiçekçide bu şekilde saksılanmış veya "saksıdaki boşlukları dolduralım" kaygısıyla tepesine kadar torfa boğulmuş orkidelerin hayatta kaldıklarını görmedim (bilakis ölüm sürecini takip etmek zorunda kaldığım orkideler oldu). Bu şekilde saksılanmış orkideler sera ortamındaki yüksek nem ve/veya bitkinin torf dışında kalan veya "torf dışında büyümeyi tercih eden" kökleri sayesinde hayatta kalabiliyorlar, torf içinde ise çürümüş gövde ve kökler sadece üstteki canlı kısıma bastonluk görevi yapıyor (saksı harcını değiştirdiğim birkaç cattleyada bu duruma şahit oldum). Linki verilmiş fotoğrafların birinde phalaenopsisin köklerinin torf seviyesinde ilerlediği ama torfun içine girmediği açıkça görülüyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tüysüz Kartal Mesajı Göster
-2 günde 500ml su
Böyle bir ölçü vermek ne orkideler ne de herhangi bir tür bitki için uygun değil bence, vereceğiniz su miktarı saksının büyüklüğüne, bitkinin su ihtiyacına, mevsime, vs.'ye göre değişecektir. "Saksı harcı sürekli nemli olmalı" veya "iki sulama arası kökler kurumalı" gibi ölçütler vermek daha mantıklı olacaktır.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tüysüz Kartal Mesajı Göster
Şimdi bu nasıl oluyor ? Birsürü de fotoğraf koymuş.
cicekciler.org forumuna yazan Fikret Uslu Beyin şansı sayesinde olmuş bence Phalaenopsislerde kök çürümesi pek fazla belirti vermeden çok hızlı ilerleyip bitkiyi ölüm aşamasına getirebiliyor (tecrübeyle sabittir).

Bu arada yüzeysel bir göz gezdirme sonucu söz konusu forumu pek de beğenmedim (sadece orkide bakımı başlığını inceledim), bence pek kayda değer bir site değil.

Vaktiyle televizyonda bir vatandaşı görmüştüm, çatır çatır cam bardak yiyordu ve sapa sağlam ayaktaydı. Ama ben yine de cam bardak yemem, tek örnekle genelleme yapmak tehlikeli olabilir (bir istatistikçi atasözü)


Düzenleyen ataman : 19-07-2007 saat 10:48 Neden: Yazım hatası
ataman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön