Konu: yağmur
View Single Post
Eski 01-10-2014, 23:23   #4
yağmur
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Edirne Patlıcanı (Edirne Purple Striped Eggplant)

Name:  patlican00001.jpg
Views: 925
Size:  64.5 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık.
  • Tohum kaç yıldır sizde: Bir yıldır.
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kocaeli
  • Tohumun kökeni (size nereden geldi): 2013-2014 etkinliğinde sayın bahceden
  • Kullanılan gübreler : Keçi ve solucan gübresi, gübre şerbeti, EMA
  • Kullanılan ilaçlar : Kullanılmadı.
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Temmuz'dan itibaren
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Çok verimli ve lezzetli, sıcak hava ve toprağın durumu nedeniyle mi oldu yoksa çeşit özelliği mi bilmiyorum ama bol çekirdekli bir çeşit. 15 cm iken topladım genellikle. Toplanmazsa biraz daha uzuyor ama çedirdekleri sertleşiyordu. Tadında herhangi bir acılık yoktu. Çok sık meyve verdiği için yaz boyu kızartmasını yedik durduk
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart başından itibaren torfta çimlendirilip mümkünse şaşırtma yapılmalı, daha sonra bahçede asıl yerine dikilmelidir.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.):Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.
  3. İklim gereksinimleri: Özel bir isteği yok, güneş alan bir yer olması yeterli.
  4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Patlıcanın rengi sarardığında tohum alınabilir.

NOT: Sayın bahcedenn'in geçen seneki katalog bilgileri aşağıdadır.

Alıntı:
Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumun orijinali 1948 yılı itibarı ile Edirne, Türkiye'ye ait olan çeşit U.S. Department of Agriculture tarafından 2008 yılına kadar depolanmış (saklanmış) olup Baker Creek tarafından bu yılda yetiştirilip satışına başlanmıştır. İyi bakıldığında kuvvetli gelişen bir çeşittir.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Ortalama 15 cm uzunluğundaki meyveler gülkurusu mor renk üzerine dikine beyaz çizgilidir. Cilalanmış gibi belirgin parlak bir yapısı vardır meyvelerin. Bitkiye bağlanan sap kısmı dikenlidir. Meyvelerde acılık kesinlikle yoktur. Çok lezzetli bir çeşittir. Validem tarafından onaylandı. Hatta bu çeşidi yetiştirenler tarafından fırınlanmış karışık bir patlıcan tabağı içerisinde bu çeşidi kolaylıkla ayırt edebileceğiniz belirtilmektedir.

Çeşit olarak İtalyanların geleneksel Listada de Gandia çeşidi ile görüntü bakımından benzerlik gösterdiği fakat verimlilik ve erkencilik bakımından daha da üstün olduğu söylenmektedir. İlerleyen yıllarda bu geleneksel çeşidin yerini alıp daha üstün olabileceği söylenmektedir.


Tohum paylaşımı 10 kişiyle sınırlı olacaktır.

Diğer türlerle çapraz tozlaşmış olabilir, bilginize.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön