View Single Post
Eski 26-09-2014, 14:23   #123
vetman996
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sükran Mesajı Göster
Sayın vetman 996, Merhaba.
Sığır dışkısının kokusu gelmemesi için organik koku gidericiler (mesela:sany ve ya akar su firması) teklif edilir. Şu konularda bir deneyiminiz oldumu veya bir öneriniz varmı.
Fikirlerinizi baştan beri okuyuram,ögrenilesi çok fikirleriniz var, ellerinize sağlık.
Önceden teşekkürler.
Sayın Sükran Bey merhaba.

İlginiz için ben teşekkür ederim. Sığır dışkısının kokusu ile ilgili önemli bir sorunumuz yok. Bizim kokuya alışkın olduğumuz için de olabilir belki ama üretim yerimiz şehir dışında. Çevreye rahatsızlık vermiyoruz yani.

Biz şuan en kaliteli solucan maması ve en kaliteli solucan gübresi üretimi peşindeyiz. Tüm enerjimizi bu konuya yönlendirmekteyiz.

Kaliteli solucan maması için in door sisteminin daha kullanılabilir olduğunu gözlemledik. Biraz daha geliştirme düşüncesindeyiz.

Kaliteli solucan gübresi üretimi için ise havuz sisteminin daha kullanıabilir olduğunu deneyerek gördük. Biz şimdiye kadar yığın sistemi (Rusların ve Bulgarların kullandığı sistem) ile üretim yapıyorduk. Bu şekildeki üretimde ilk yatırım maliyeti çok az ama kaliteli gübre çıkarmakta zorlanıyorsunuz.

Yığın sisteminde yığının bir tarafından solucan beslemesi yaparken diğer taraftan solucan gübresi elde ediyorsunuz. Bu şekilde gübre alırken çok hızlı gübre alabiliyorsunuz belki ama sığır gübresi ile solucan gübresi karışabiliyor. Biz bunu kendi üretimimizde gözlediğimiz gibi farklı firmanın üretiminde de gözledik. Bu şekilde olunca haksız kazanç elde edebiliyorsunuz. Yani istemeseniz de solucan gübrenizin içine sığır gübresi karışmış oluyor.

Havuz sisteminde ise sürekli üstten solucan beslemesi yaptığınız için solucanlar mama isteyince mama veriliyor. Böylelikle sığır gübresinin tamamı solucanlar tarafından tüketildiği için gönül rahatlığı ile solucan gübresi elde ediyorsunuz.

Bazı firmalar sığır gübresini çok az kullanıp, fabrika artıklarını mama olarak kullandıkları için kaliteli gübre elde edemiyorlar.

Bazı firmalar mama olarak sığır gübresi kullanıyorlar ama sığır gübresi içinde taş,toprak olduğu için solucan gübreleri de taşlı, topraklı oluyor.

Bazı firmalar ise sığır gübresini separatörden geçtikten sonra kullanıyorlar ki bu da gübre içeriğindeki yararlı içeriklerin (NPK ve iz elementler) su ile atılması ve geri kalan posanın solucan maması olarak kullanılması oluyor ki bu da gübre kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Tüm bu hatalı (bence) uygulamalar sonucu elde edilen solucan gübresi yine de kullanıldığında güzel sonuçlar verebiliyor ama biz en ideal solucan gübresi elde etme düşüncesiyle yolumuza devam etmekteyiz.

Her şey gönlünüzce olsun... Selamlar... Saygılar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön