View Single Post
Eski 18-07-2007, 15:12   #3
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ferahzade Mesajı Göster
... Fakat nedense üretilemeyen -hibrit- hiç bir canlıdan hoşlanmıyorum. Sanki birileri bu canlıları tekellerine almış, üzerlerine de alameti farikalarını basmış. "Sadece bizde var" Özellikle orkidelerde bunu yapıyorlar. gerçi tarım dünyasında domateste, patlıcanda ve bilimum tarla bitkileri bu şekilde hibrittir. Üretici bir önceki sene ürettiği domateslerin tohumlarından bir sonraki sene ekemez çünkü bu domateslerin tohumu yoktur.

Yoksa 100 sene sonra domatesin, patlıcanın, kavunun, karpuzun tohumunu bir kereliğine mahsus bu firmalardan mı alacağız? Ertesi sene tekrar.......
Domates tohumu A firmasının tekelindedir, patlıcan tohumu B firmasının tekelindedir, Orkideyi sadece C firmasından alabilirsin.. falan filan...... durumları mı olacak?

"Hibrit bitki, hayvan" bir bakıma ürünü ıslah etmekle birlikte, bitkilerin ve hayvanların üretiminde tekelleşmeye de zemin hazırlıyor olmasın?
Ferahzade, bilgilerinizde eksik olduğu için yanılgıya düşüyorsunuz.

Hibrit ne demek önce ona bakalım. Hibrit tohum ne demektir? Hibrit yani melez tohum, istenilen özellikleri uygun, özel olarak seçilmiş ana ve babanın melezlenmesiyle elde edilen bir tohumdur. Hani hatırlayın, Mendel Kanunu'ndaki bezelyeler gibi. Elde edilen yavru, yani yeni birey, ana ve babadan üstün, standart bir üründür.



Hibrit birey, hem verim, hem kalite yönünden babasından da annesinden de üstündür. Bu mekanizma kullanılarak hastalıklara dirençli, verimli, iri, yeni çeşitler elde edilmesine çalışılmaktadır. Hibrit bireyler tamamen dölleme sonucu elde edilir. Islah çalışması ürünüdür.

Bir yeni birey onu üretenin tekelindedir bu doğru, çünkü bu hiç kolay bir iş değildir, çalışır çabalar ve pek çok deneme sonucu en iyi bireyi melezlemeyi başarırsınız. Elbette ki "sadece onlarda olacak" çünkü onlar üretti.

Hibrit bitkilerin ksır olduğu da doğru bir bilgi değil. Öyle olsa şu anda yediğiniz hiçbir bitkinin tohumu olmazdı. Oysa kesin domatesi, biberi, salatalığı çekirdek, yani tohum orada. Bunlar da kısır tohum değildir. Ekerseniz yeni bitki elde edersiniz. Ancak aynı özellikte bitki elde edemezsiniz. Bunun sebebi de belli. Mendel Kanunu' nu hatırlarsanız en iyi anne ve en iyi babadan elde edilen tohum ekildiğinde yetişir, ama ya anneye, ya babaya döner. Yani melezleme ile sağlanan özellik bozulur, bu yüzden aynı özelliklere sahip bir çeşit isteniyorsa yeniden hibrit tohum ekilir.


Sizin söz ettiğiniz tekeline alma durumu GDO lu tohumlar için geçerlidir ve son derece de büyük risk taşımaktadır. Konuyu bununla ilgili açtığımız pek çok başlıktan takip edebilirsiniz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön