View Single Post
Eski 26-09-2014, 02:10   #369
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
0,55 ppm bor içeren toprakta ekili şeker pancarına 300 gr/dekar oranında B uygulanarak en iyi sonuçların elde edilmesi, miktarın 600 gr'a çıkması durumunda ise verimin düştüğü araştırmayı baz alarak uygulanan dozu irdelediğimizde bazı ampirik sonuçlara varmak mümkün görünüyor.

1000 metre kare arazide 40 cm. derinliği baz alırsak 400 m3 topraktan söz ediyoruz demektir. 300gr borun 400 m3 toprağa dağılması da kabaca 0,75 ppm borun mevcuda ilavesi anlamına gelir. Araştırmada toprak + yaprak uygulamasının en iyi sonucu verdiğini saptamışlar. Bir kısım borun yapraklar tarafından emildiğini düşünürsek uygulama sonrası topraktaki borun 1-1,2 ppm civarına geldiğini düşünebiliriz, ki diğer araştırmalarla beraber düşünüldüğünde gayet mantıklı görünüyor.

Buradan yola çıkarak Etidot'un toprakta sıfır B değeri olması durumunda tavsiye edilen dozlara baktığımızda dekar bazında verilen miktarların fazla olmadığını söylemek mümkün fakat ağaç başına 70gr olarak dozlar epey sorunlu görünüyor.

Epey töleranslı davranarak, büyük ağaçları ele alalım ve 2 metre yarı çaptaki bir daireye (12,5 m2) eşit dağıtarak uygulama yapıldığını varsayalım (ki çiftçi öyle yapmaz, kök dibinde bir kaç noktaya küt diye atar), 5m3 toprak yapar, 70 gr üründeki 14 gr B bu miktar toprağa eşit dağılır ise 2,8 ppm bor yapar. Bu da fazla.

Doğru yaprak uygulamasında doz ne olmalı konusunda da bir kaç araştırma var.

En kapsamlısı Boron foliar fertilization: Impacts on absorption and subsequent translocation of foliar applied Boron isimli 2011 yılı tarihli bir doktora tezinde derlenmiş.

Burada iki farklı bitkide (tarla bitkisi olarak soya fasulyesi, ağaç olarak liçi) kullanılmış. Yaprak uygulamalarını farklı dozlarla ve farklı katkı maddeleriyde yaparak sonuçları analiz etmişler. Kullandıkları dozlarda 10 ve 30 μM konsantasyonlarıyla en iyi sonuçları elde ettikleri görünüyor. Araştırma epey çok boyutlu. En çok emilimin stoma'lar tarafından yapıldığını da tesbit etmişler.

Bir başka ilginç saptama ise ağır bor eksikliği çeken bitkilere yapraktan bor vermek etkili değilmiş çünkü bor eksikliği bitkinin yapraktan emilim yapma kaabiliyetini de zayıflatıyormuş.

Washington Eyalet Üniversitesinin bu dökümanı ise oldukça pratik görünüyor. Tüm iz elementler için oluşturdukları tabloda hangi bileşikler, tamamlama için hangi, ağır eksiklik için hangi dozlarda uygulanmalıdır bilgilerini içeriyor.

Buna göre bor ugulamalarında yıllık toplam miktar olarak eksiklik tamamlama için 0,5 lb/acre (yaklaşık 56,75 gr B/da), ağır bor eksikliğinde ise 1 lb/acre (yaklaşık 113,5 gr/da B) verilmiş. Bu miktarın ikiye bölünerek uygulanabileceğini yazmışlar. Bu miktarları Etidot'un formülüne uygularsak 283,75 gr/da ve 567,5 gr/da ediyor. Bunlar da Etidot için önerilen %0,2'lik çözeltiden çok farklı değil (ancak yıllık toplam miktar olarak).

"Boron Functions in Plants: Looking Beyond the Cell Wall" bu döküman ise merak duyanlar için borun bitkilerdeki fonksiyonlarını bilinenleri de zorlayarak hazırlanmış rastladığım en kapsamlılardan biri.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön