View Single Post
Eski 25-09-2014, 23:03   #1078
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Kaliteli leonardit ile pek çokelti kalmaz ama zaten bir şekilde süzüp büyük bidonlarda saklamanız gerekir ki sulamada azar azar kullanırsınız.

Çökeltiyi de kendiniz yapmanız daha pratik ve ucuz olur. Potasyum hidroksit kristal şeklinde satılan bir malzeme. Kaç litre suda kaç kg potasyum hidroksit ve kaç kg leonardit kullanımının optimum olduğunu ezbere bilmiyorum, biraz literatüre bakmak gerekecek.
Bu konuda doğru malzeme miktarlarını tesbit edebilmek için bir deneme yapma fırsatım oldu.

Literatürden yakaladığım ideal potasyum hidroksit oranı 0,25 M Potasyum hidroksit. Bu da bir litre de-iyonize su için 14,02 gr Potasyum Hidroksit demektir.

Önce %15 oranında humik asit içeren bir solusyon elde etmek istedim. Elimdeki %85 humik asit içeren leonarditin litrede 150 gr humik asit vermesi için gereken 179 gr leonarditi tartarak 900 ml potasyum hidroksit çözeltisine boşalttım. İki gün boyunca ara ara karıştırdım. leonardit gayet güzel çözünerek koyu siyah bir çözelti haline geldi. Ancak dipteki az miktarda katı çökeltinin yanı sıra bir miktar ağır çorba kıvamında bir humik asit birikintisi kaldı, ki bunun sebebi suyun doyma noktasının geçildiğini gösteriyor.

Bunun üzerine piyasadaki ürünlere baktığımda çoğunlukla %12 humik asit içerdiğini gördüm. Buradan da kullanmam gereken leonarditin litre başına 140 gr olduğu sonucuna varılabilir.

Fazla leonardit ile elde ettiğim solusyonun PH seviyesi 12 oldu. Piyasadakilerin PH'larının 13 olması da sonuçta vardığım miktar ve oranların doğru olduğunu gösteriyor.

Sonuç olarak, 900 ml de-iyonize suda (reverse osmos filtresinden geçmiş su olabilir);
  • önce 14,02 gr potasyum hidroksit çözülmeli (5-6 dakika karıştırma ile tamamen çözünüyor).
  • 140gr %85'lik leonardit tartılarak çözeltiye ilave edilmeli ve 2-3 gün boyunca ara ara ancak olabildiğince çok karıştırılmalı.
  • Bu sürenin sonunda süzülerek dipte kalan çökeltiden arındırılmalı.
  • Elde edilecek siyah solusyonun PH seviyesi 13 civarında olacaktır ve %12 humik asit içerecektir.
Bu oranlar muhafaza edilerek daha büyük miktarlarda humik asit hazırlamak mümkün.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön