View Single Post
Eski 22-09-2014, 17:50   #367
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Profesorlerin (makaleyi ogrenci olarak da yazabilirsiniz; universiteye bagli olmaniza da gerek yok) Bor uygulamasi terimini kullandigi bir makale gosterirsem, endustri standardi degisir mi? Borun gubre olarak tanimlandigi uluslararasi bir endustri standardi (hani bizim yerli piyasanin referans aldigini soyledigi, tanimlamalarini yapip halletmis, bu tip tartismalari geride birakmis standartlar butunu) gosterir misiniz?

Bir urunu gubre olarak tanitip reklamini oyle yaparsaniz, urunu alip kullananlar icinde urunu gubre gibi kullanacak cok sayida insan cikacaktir; "gubre gibi ise yariyormus, verimi arttiriyormus, oyle dediler" deyip olcum bile yaptirmadan kullanirlar. Bu, icinde N-P-K'dan hicbiri olmadigi halde "mikrobiyal gubre" olarak sattiginiz bir urun icin doz asimi bakimindan sorun yaratmayabilir ama "Borlu gubre" olarak satilan ve icinde Disodium Octaborate Tetrahydrate'tan baska birsey bulunmayan yuksek konsantrasyonlu bir malzeme acisindan cok onemli sonuclar dogurur. Ozellikle Turkiye'de, yanlis tanitimdan dolayi,, urunu gubre niyetine kullanan her tuketicinin yaptigi doz asimlarinin uretici/satici tarafindan birebir takip edildigini nasil garanti ediyorsunuz?

"Ciftci, bilincsizse biz ne yapalim?" denilemez; once urun dogru tanitilip etiketlenmeli. Urun paketi ustunde belirtilmemis bir kullanim seklinin urun tanitiminda kullanilmasi da "Ama biz, bir AB standardi olan 'EC Fertilizer' terimini kullaniyoruz" diyerek urunun yanlis pazarlanmasina dayanak olusturma cabasi da son derece yanlis. Adamlar o kategoriyi "hadi gidin simdi %20'lik Bor urununu gubre olarak satin" diye olusturmamis; bir genel kategori altinda birbirinden farkli fonksiyonlari olan urunleri fonksiyonlarina gore siniflandirarak tanimlamislar. Borlu urunleri de "iz/eser elementler" basligiyla g fikrasi altinda incelemisler. Simdi Yakup Bey, "Konu, basit seviyede tartisildi bitti; o yuzden ben artik birsey soylemeyecegim.", diyor. Konu basit seviyede tartisilip bitmis olsa, "borlu gubre" yorumu duzelirdi. Bu yorumu, tuketici yapabilir ama urun saticisi/ureticisi yapamaz.

Turkiye'de cok buyuk bir dilimde yer alan hicbir ciftci de "internete gireyim, bakayim kimler Borlu gubre satiyor" diye bir arayis icine girmez. Anadolu'nun bagrinda, akademik arastirmalarin sonucunu anbean takip edip ona gore uygulamalarini degistirmek icin Google'a giren kac ciftci var? Herseyden once kaynaklarin cogu Ingilizce. Yani ciftcimiz hem akademik/teknik calismalara odaklanmis olacak hem de Ingilizce bilecek ki cesitli urunler hakkinda degerlendirme yapabilsin. Ciftciye uretici olarak bir sekilde ulasip bir urunu tanitmazsaniz, kendi bildigi uygulamasina devam eder; cunku zaten kendi haline/kaderine terkedilmistir.

Yakup Bey, eger surekli "ama ithal urunler fahis fiyata ulkemizde satiliyor" diye dert yanip, bunu satis sorumlusu oldugu urunu satmak icin dayanak olarak sunacaksa, buyursun ABD'de satis izni alan yabanci urunleri incelesin. Hollandalilarin yaptigi, cok kaliteli ve fahis sayilabilecek fiyata sattigi urunler serisini ben burda aliyorum. Eger "birbirine denk olan iki urunden Etidot-67'yi mi yabanci uretim olanini mi tavsiye edersiniz?" diye sorarsaniz, Etidot-67 derim ama bunun konumuzla ne ilgisi var? Kaldi ki Etidot-67'nin muadili oldugu soylenen yabanci urunun, Turkiye'deki urun paketi "gubre" olarak satisa sunuluyorsa, bana lutfen haber verin; burdaki temsilciligiyle irtibata gecip durumu aktarmaya calisacagim.

Konu, milli urune destek vermekse, buyrun: Ekosol Organik Ürünler | %100 Organik Solucan Gübresi | KompostBox. Bir kadin girisimcimizin uzun yillar ustunde calisarak (ve tabii ki turlu burokratik zorluklari asarak) piyasaya surdugu, internet sayfasiyla, pazarlama sekliyle, etiketiyle, verilen bilgilerle dort dortluk bir urunler serisi. Son derece profesyonel bir tanitim, ne eksik ne fazla. Yurticindeki ve yurtdisindaki akademik calismalar dahi sunulmus. Bu, tuketiciye duyulan saygiyla ilgili birsey...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Yurtdışında da namlı üniversitelerde bile ''boron fertilizer'' diye bilimsel makale yazan hocalar var..sadece bizde değil yani:


An Error Occurred Setting Your User Cookie

Slow-release nitrogen and boron fertilizer from a functional superabsorbent formulation based on wheat straw and attapulgite

Bu da bizden:
An Error Occurred Setting Your User Cookie

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön