View Single Post
Eski 15-09-2014, 21:25   #76
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Tesekkur ederim. Asagidaki resim uzerinden daha kapsamli aciklamaya calisayim:

Tohum cesit adi: Acik sekilde tohumlarin hangi ceside ait oldugu belirtilmis. Kirmizi domates, sari biber degil; tohum cesit adi, bitki ve meyve ozelliklerinin ayirt edilmesi, burdan yola cikarak yetistiricinin bahcesini tasarlamasini kolaylastirmasi bakimindan cok onemli bir bilgi. Bu sirket, soz konusu olan durumlarda, paket icine koydugu ayni ture ait farkli cesit tohumlarini organik yolla renklendirip birbirinden ayirt edilebilmesini saglar.

Tohumlarin hangi ekim yili icin paketlendigi bilgisi: Burdaki sirket kucuk bir sirket olsa da (kucuk derken, yurticinde ve belki yurtdisinda belli bir musteri kitlesinin olmasini, ulke genelinde tohumlarinin orjinal paketlerinde satisina onay verdigi temsilciliklerin olmasini ama holdinglesmemis olmasini kastediyorum), isi tam anlamiyla profesyonel yapacak kadar pazarda yer alabilmis bir sirket. Hatta, ulkenin obur ucundaki Florida'da tohumlarinin satisini onayladigi bahce urunleri satan dukkanlar var. Bu konuya tekrar donecegim.

Sirket, paketin icindeki biber tohumuna ait cesidi 2012 yilinda yetistirmis (veya sozlesme imzaladigi bir ciftciye yetistirtmis) ve tohumlar ilk kez 2013 yilinda ekilebilecek sekilde taze taze paketlenmis. Isteyen yetistirici, tohumu, uretim zamanini bilerek, 2014 yilinda da ekebilir. 2014 yilinda cimlenme yuzdeleri (yetistiricinin tohumu saklama kosullarina da bagli olarak) dusmus olabilir ama bu yuzde, sifira inmeyecektir.

Paketin tavsiye edilen son satis tarihi: Sirket, saticiya diyor ki, "ben bu tohumlari, 2013 yili icin paketledim; sen de 2013 yilinin sonuna kadar ya sat bitir, ya da satamadiysan da raftan indir; sana yenisini gonderecegim." Sirket, eger, yukarda bahsettigim gibi, ulkenin herhangi bir yerindeki bir dukkana temsilcilik verdiyse ve 2013 yili icin o dukkana gonderdigi tohumun 2014 yilinda da satildigini ogrenirse, dukkan buyuk ihtimalle temsilcilik hakkini kaybedecektir.

Esas olan yetistiricinin, tohumun uretim tarihi hakkinda bilgi edinmesi. Gorece daha eski tohumu bir sekilde almaniz soz konusu olsa bile, bunu bilerek alirsiniz. Bu durum, ozellikle cok daha kucuk olcekli aile sirketleri icin onemli. Kaliforniya'da tanidigim bir domates tohumu ureticisi var. Ekim yaptigi alan 2 donum. Yukardaki sirketin sartlarindan cok daha azina sahip; butun isi ve tohum uretimini tek basina yapiyor. Bu uretici, her sene yuzlerce domates cesidini kataloguna cikariyor ama sonraki sene yeni cesitler denemek istiyor. Hal boyle olunca, her sene butun yetistirmek istedigi ve daha once kataloguna dahil ettigi cesitleri ayni anda yetistirmesi mumkun olamiyor; herseyden once uretim alani kisitli. Bu yuzden, ornegin 2011 yilinda urettigi bir tohumu 2013 yilinda da satmaya devam ediyor (2011 yilinda ektigi o tohumu birkac sene sonra belli bir rotasyon dahilinde yeniden uretecek). Bu durumu da tohum paketlerinin icine normaldekinden biraz daha fazla tohum koyarak telafi ediyor. Zaten, musteri kitlesi de bunu bilerek ondan tohum aliyor. Cimlenme yuzdesiyle ilgili bir sorun ciktiginda da telafi edecek ve sorunu cozecek sekilde, yetistiriciyle birebir ilgileniyor.

Tohum ekim ve hasat bilgileri: Paketin icindeki tohumun cesidine bagli olarak degisen zamanlama bilgileri. "Tohumu hangi mevsimde ekmelisiniz?"; "ektiginiz tohum ne kadar surede cimlenir?"; "cimlenmeden hasada yaklasik olarak gecen sure nedir?" gibi sorularin cevaplari.

Tohum yetistirme ve tuketim bilgileri: Cimlendirdiginiz fideleri nasil yetistirebileceginiz hakkinda tavsiye niteliginde bilgiler. Burda tuketim hakkinda da oneriler sunulmus.

Paket agirligi: Tohumlar paketlenirken, tek tek saymak zor olacagi icin (cok sayida paket, satis icin hazirlaniyor), agirlik olcu birimini kullanmak isleri kolaylastirabiliyor. Her bitki turune ait tohum agirligi bellidir, bundan yola cikarak paketlere konulacak tohum sayisina ulasilabilir. Bunun yaninda, tohum paketinin ustunde bir yerde yaklasik tohum sayisi da genellikle verilir.

Butun bunlarin isiginda, ozellikle Turkiye'de internet ustunden kucuk ureticiye tohum satisi yapan sirketlerle ilgili tekrar birseyi belirtmek istiyorum. Bunu daha once de birkac kez yazdim ama konu hakkinda forumda bircok sikayet mesaji yazilmaya devam ediyor. Bu sirketler, tohumu yurtdisindan toptan alip, kucuk paketlere bolusturerek size satiyorlar. Ornegin, tohumu 2010 yilinda aldilarsa, tohuma cok talep olmadiysa ve 2014 yilina kadar stoklarini bitiremedilerse ve siz 2014'te o tohumdan siparis verdiyseniz, size stogunu yenilemedikleri tohumdan satiyorlar. Aslinda stoklarini elden cikarsinlar veya cikarmasinlar, tohumun ait oldugu bitki turune bagli olarak, taze tohum temin etmeleri gerek. O yuzden, bu sirketlerden tohum alip bir sorunla karsilastiysaniz, lutfen yukardaki yabanci tohum sirketinin tohum paketinin ustunde yazanlari goz onunde bulundurarak konunun takipcisi olun ve ozellikle "siz tohum cimlendirmeyi bilmiyorsunuzdur" veya "tohumlar cimlenmediyse, sorun sizden kaynaklanmistir" gibi ifadelere aldiris etmeden israrla tohum uretim tarihleri hakkinda bilgi edinmeye calisin. Cimlendirme asamasinda, sizden kaynakli bir sorun da cikmis olabilir ama tohum hakkinda azami oranda bilgi edinme hakkiniz var.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 Mesajı Göster
Fotoğrafladım,

Eklenen Resimler
 
birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön