View Single Post
Eski 14-09-2014, 23:32   #26
tarku
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanarak kurulacak enerji sistemlerin ilk yatırımı maliyeti yüksektir. Siz'in sulama sisteminizde kullanacağınız pompa gücünün yüksek olmasından dolayı yapacağınız yatırımın maliyeti de yüksek olur. Bahçenizi eğer yılda 3-5 defa sulama yapacaksanız kurduğunuz sistemin geri dönüşü yıllar alır. Bence jeneratör ile dalgıç pompayı çalıştırmak daha isabetli olur.

Eğer benim için ilk yatırım maliyeti önemli değil derseniz, aşağıdaki linkte daha önce açtığım başlıktaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.

Ayrıca, sulama sistemi kurmak bir proje işidir. Önce tüm veriler toplanır ona göre ihtiyaç duyulan pompa gücü hesaplanır. Örneğin; sulama sisteminde kullanacağınız boru çap ve uzunlukları, ihtiyaç duyulan debi ve basınca göre geriye doğru tüm sistemin basınç kaybı hesap edilir ve daha sonra kuyu yüksekliğine göre basınç kayıpları hesapladıktan sonra gerekli olan pompa seçilir ve buna göre kurulacak enerji sisteminin gücü hesap edilerek maliyet çıkarılır. Dolayısıyla afaki rakamlar ile verilen bilgiler yanıltıcı olur.

http://www.agaclar.net/forum/buralar...lari/32716.htm
Öncelikle ilginize çok teşekkür ederim. Bu bahçeyi yaklaşık 4 ay önce aldım ve damlama sistemi döşenmişti. Damlama sistemleriyle ilgili bir kişiye kontrol ettirdim ve sistemin tamamen yanlış döşendiğini söyledi. Bu görüşü bir kenara yazıp deneme yanılma yöntemiyle kendim de aynı kanaate vardım. Ancak damlama sulama sistemini şu anda söküp tekrardan yapacak ne zamanım ne de maddi imkanım var. Şu anki önceliğim ağaçları öldürmeden bir sonraki sezona girebilmek.
Maalesef meyve ağaçları 3 defa sulamayla sadece canlı kalabiliyorlar. Kaliteli meyve alabilmek için belirli aralıklarla ve düzenli sulama istiyor. Bahçenin yanından sulama kanalı geçmesine rağmen, sulama periyodları pancar tarlalarına göre düzenlendiği için, sondaj yaptırmak zorunda kaldım. Malumunuz pancar sulamakla meyve bahçesi sulamak farklı şeyler. Güneş ve rüzgar enerjisinin ilk yatırım maliyetinin farkındayım. Bu maliyetler dalgıç ve jeneratöre harcayacağım parayı hesaplayınca arada pek bir fark görünmüyor. Ayrıca bu sistemi sulama dışında da kullanabiliyorum yanılmıyorsam. Bir invertör ve akü sistemi ile elektrik ihtiyacımı da bir ölçüde karşılamam mümkün.

Boru çap ve uzunlukları, (her ne kadar hatalı bir hat döşenmiş olsa da) şöyle;
bahçe uzunluğu yaklaşık 400 metre, en 70 metre,bu 400 metre 2 parçaya bölünerek sulanıyor. Yani arazinin enine, yukarıdan aşağıya inen 60 metrelik 2 farklı hat döşenmiş, boru çapları 2.5 inç. lateral borular eğime paralel şekilde döşenmiş. Fakat lateral boruları döşerken maksimum lateral uzunluk sınırlarına dikkat edilmediği için her lateral 90 metre uzunluğunda yerleştirilmiş. Bu da hat sonlarına az su, hat başlarında da göllenmeye yol açıyor. Neyse bu baharda halledilecek konu. boru boylarını ve çaplarını hesapladığımda, bahçeyi tek bir seferde sulamayı düşünsem, saatte ihtiyacım olan su miktarı yaklaşık 100 ton. tabi şu anki sisteme göre hesaplıyorum. yaklaşık 6400metre lateral, 450 metre 2.5 inç ana boru, damlatıcı aralıkları 30 cm (ağaçlarda sulanıyor, otlarda) damlatıcılar saatte 4 litre damlattıklarına göre, 80 ton sırf damlatıcıların ihtiyacı olan su demek oluyor (yanlış hesaplamıyorsam),basınç için borularının içinde olması gereken su miktarıda yaklaşık 15 ton hesap edersem (bu da yanlış olabilir ) 95 ton su ediyor. Bu kadar büyük miktarda suyu tek seferde vermem pek mantıklı gelmiyor. Bu sebepten 2'ye bölünmüş hattı daha fazla parçaya bölerek sulamayı kademeli yapmak daha mantıklı geliyor.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön