View Single Post
Eski 14-09-2014, 14:15   #25
ykaya194
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Merhabalar,
Solar sistemler hakkında benimde bir kaç sorum var. İlgilenen arkadaşlar şimdiden teşekkürler.
26 dekar bir meyve bahçem var ve damlama su döşeli. Arazim meyilli ve ölçmemekle birlikte yaklaşık olarak 5 metre kot farkı olduğunu tahmin ediyorum. Yeni bir sondaj vurdurdum ve kuyu arazinin en üst noktasında. Kuyu derinliği 176 metre, su 164 metrede kaçak yaptı (sondajcıların tabiri böyle) statik su seviyesi 12 metrede, sondaj yapan ustanın söylediklerine inanmam gerekirse, 50 metreden milli pompa ile saatte 50-60 ton su alırsın dedi. Milli pompanın saatte 4-5 litre mazot yakacağını hesapladılar. Böylece milli pompadan vazgeçtim. Daha sonra dalgıç pompaya yöneldim. Arazimde elektrik olmadığı için dalgıç pompayı çalıştırmak için jeneratör almam gerekiyordu. Jeneratörde, yaklaşık olarak aynı miktarda yakıt tüketeceğinden, ondan da vazgeçtim.

Geriye kalan tek çözüm, doğal kaynaklardan yararlanmak olarak görünüyor. Bunlarda ya solar pompa ile suyu çıkartmak, ya da rüzgar türbini ile elektrik üretip dalgıç pompayı çalıştırmak. Belki de hibrit bir sistem.

Bilgi sahibi arkadaşlara soracağım sorular;
lorentz'in 1800 c serisinden bir dalgıç pompa almayı düşünüyorum. Ürün açıklamalarında maksimum 90 metre derinlikte çalışacağını maksimum 46 metre küp su çekeceğinden bahsediliyor. Açıklamalarda grafikler http://nevasolar.com/wp-content/uplo...s1800_c_en.pdf falan verilmiş ama pek anlayamadım. Benim kuyumun dinamik su seviyesinden (50 metre) saatte ne kadar su alabilirim?
Bu sistem için ne kadarlık bir güneş paneli gerekir? Örneğin 50 metreden, saatte 18 ton su alacağım. Daha sonrada 300 metre uzunluktaki damlama sisteminin ana hattından geçerek damlaya verilecek. Forumlarda okuduğum kadarıyla 10 metrelik yatay döşenmiş boruyu 1 metre derinlik olarak hesaplamam gerekiyor. Bu da 50 metre derinliği 80 metreye çekiyor. Borunun sürtünme payını da 100 metre de 0.5 metre sayarsak, yaklaşık olarak 81.5 metre derinlik yapıyor. Böyle bir sistem için görüşlerinizi alabilir miyim?
Güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanarak kurulacak enerji sistemlerin ilk yatırımı maliyeti yüksektir. Siz'in sulama sisteminizde kullanacağınız pompa gücünün yüksek olmasından dolayı yapacağınız yatırımın maliyeti de yüksek olur. Bahçenizi eğer yılda 3-5 defa sulama yapacaksanız kurduğunuz sistemin geri dönüşü yıllar alır. Bence jeneratör ile dalgıç pompayı çalıştırmak daha isabetli olur.

Eğer benim için ilk yatırım maliyeti önemli değil derseniz, aşağıdaki linkte daha önce açtığım başlıktaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.

Ayrıca, sulama sistemi kurmak bir proje işidir. Önce tüm veriler toplanır ona göre ihtiyaç duyulan pompa gücü hesaplanır. Örneğin; sulama sisteminde kullanacağınız boru çap ve uzunlukları, ihtiyaç duyulan debi ve basınca göre geriye doğru tüm sistemin basınç kaybı hesap edilir ve daha sonra kuyu yüksekliğine göre basınç kayıpları hesapladıktan sonra gerekli olan pompa seçilir ve buna göre kurulacak enerji sisteminin gücü hesap edilerek maliyet çıkarılır. Dolayısıyla afaki rakamlar ile verilen bilgiler yanıltıcı olur.

http://www.agaclar.net/forum/buralar...lari/32716.htm

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön