View Single Post
Eski 14-09-2014, 11:29   #24
seratblyz
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 117
Merhabalar,

Öncelikle damlama sulama ile ilgili tecrübem olmadığını belirtmeliyim. Makine mühendisi olarak fikirlerimi yazacağım.

Güneş enerjisi ile sulama yapmayı düşünüyorsanız öncelikle suyu yüksekteki bir tanka depolamayı ve oradan damlama sulamaya vermeyi düşünün. Güneş miktarı değiştikçe pompanın stabil çalışması engellenecektir. Sizin sulamanızı stabil yapacak şey, 15-20 metre yükseklikteki bir depoya suyu basmak ve oradan kontrollü bir şekilde sulamaktır. Zaten damlama sulama için bildiğim kadarıyla yüksekteki bir depodan suyu sağlamak öneriliyor.

Grafiklere baktım. Saatte 18 ton su almanız mümkün gözükmüyor bu pompalarla. Örneğin 50 metreden su çektiğinizi düşünelim. 20metre yükseğe depo yapsanız 70 metre head eder. İlk grafikte görüldüğü gibi 70 metre head için seçilecek pompa SJ1-25 ve bunun belirtilen şartlardaki su pompalama kapasitesi günde maksimum 25ton civarında. Gerçi günde 1 saat sulama yapacaksanız uygun gibi gözüküyor. Ama her zaman en uygun şartları elde edemeyeceğiniz için yetmediği yerde takviye etmek için sisteminizi, pompaya uygun bir jeneratörle hibritleyebilirsiniz.

15-20 metre gibi bir yüksekliğe depo kurmak yeterli olur diye tahmin ediyorum. Ki siz depoyu arazinin en yüksek noktasına kuracaksınız. Sürtünmeden dolayı kayıplarınız çok olmaz, fakat damlama sulama sisteminin damlatıcı uçlarında ne kadar head kaybı vardır bir bilgim yok.




Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Merhabalar,
Solar sistemler hakkında benimde bir kaç sorum var. İlgilenen arkadaşlar şimdiden teşekkürler.
26 dekar bir meyve bahçem var ve damlama su döşeli. Arazim meyilli ve ölçmemekle birlikte yaklaşık olarak 5 metre kot farkı olduğunu tahmin ediyorum. Yeni bir sondaj vurdurdum ve kuyu arazinin en üst noktasında. Kuyu derinliği 176 metre, su 164 metrede kaçak yaptı (sondajcıların tabiri böyle) statik su seviyesi 12 metrede, sondaj yapan ustanın söylediklerine inanmam gerekirse, 50 metreden milli pompa ile saatte 50-60 ton su alırsın dedi. Milli pompanın saatte 4-5 litre mazot yakacağını hesapladılar. Böylece milli pompadan vazgeçtim. Daha sonra dalgıç pompaya yöneldim. Arazimde elektrik olmadığı için dalgıç pompayı çalıştırmak için jeneratör almam gerekiyordu. Jeneratörde, yaklaşık olarak aynı miktarda yakıt tüketeceğinden, ondan da vazgeçtim.

Geriye kalan tek çözüm, doğal kaynaklardan yararlanmak olarak görünüyor. Bunlarda ya solar pompa ile suyu çıkartmak, ya da rüzgar türbini ile elektrik üretip dalgıç pompayı çalıştırmak. Belki de hibrit bir sistem.

Bilgi sahibi arkadaşlara soracağım sorular;
lorentz'in 1800 c serisinden bir dalgıç pompa almayı düşünüyorum. Ürün açıklamalarında maksimum 90 metre derinlikte çalışacağını maksimum 46 metre küp su çekeceğinden bahsediliyor. Açıklamalarda grafikler http://nevasolar.com/wp-content/uplo...s1800_c_en.pdf falan verilmiş ama pek anlayamadım. Benim kuyumun dinamik su seviyesinden (50 metre) saatte ne kadar su alabilirim?
Bu sistem için ne kadarlık bir güneş paneli gerekir? Örneğin 50 metreden, saatte 18 ton su alacağım. Daha sonrada 300 metre uzunluktaki damlama sisteminin ana hattından geçerek damlaya verilecek. Forumlarda okuduğum kadarıyla 10 metrelik yatay döşenmiş boruyu 1 metre derinlik olarak hesaplamam gerekiyor. Bu da 50 metre derinliği 80 metreye çekiyor. Borunun sürtünme payını da 100 metre de 0.5 metre sayarsak, yaklaşık olarak 81.5 metre derinlik yapıyor. Böyle bir sistem için görüşlerinizi alabilir miyim?


Düzenleyen seratblyz : 14-09-2014 saat 11:31 Neden: Dilbilgisi
seratblyz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön