View Single Post
Eski 08-09-2014, 05:09   #20
serkanozen1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-08-2014
Şehir: tarsus
Mesajlar: 3
Bir de Böyle bir yazı var
Kayseri Özel Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Öztürk, böbrek taşı düşürdüğüne inanılan gilaburu meyvesinin içeriğinde böbrek taşını düşüren bir madde olmadığını savunarak, "Bu meyve ekşimsitrak tadı nedeniyle çok su içirdiğinden dolayı taş düşürmeye yardımcı oluyor." dedi.


13 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle açıklamada bulunan Özel Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Öztürk, böbrek taşı hastalığına yakalanmamak için nasıl beslenilmesi gerektiğine dair önerilerde bulundu. Kayseri ve çevresinde yetişen gilaburu meyvesinin içerisinde, böbrek taşlarını düşüren bir madde olduğuna dair inanışın yanlış olduğunu belirten Op. Dr. Emin Öztürk, meyvenin, içeriğindeki bir maddeden dolayı değil, ekşimtırak tadından dolayı kişiyi fazla su içmeye yönelttiği için böbrek taşı düşürmeye yardımcı olduğunu ifade etti. Op. Dr. Emin Öztürk, “Halk arasında bazı yiyeceklerin taş oluşumunu azaltıp, bazı yiyeceklerin yok ettiğine dair söylenti var. Gilaburu da bunlardan biri. Gilaburunun içeriğindeki bir maddeden dolayı taş oluşumunu azalttığını düşünmüyoruz. Ekşimtırak tadından dolayı su alımını artırıyor. Dolayısıyla içeriğindeki bir maddeden dolayı değil, sıvı alımını artırdığı için gilaburu taşı vücuttan atıyor. Içmelere dair de aynı inanış var. Içmeler de gilaburu gibi içeriğindeki herhangi bir maddeden dolayı değil, kişiyi çok su alımına yönelttiği için taşın vücuttan uzaklaştırılmasını kolaylaştırıyor.” diye konuştu.

-HER GÜN PORTAKAL SUYU BÖBREK TAŞI NEDENI

C vitamininin fazla alınmasının da taş oluşumunu artırdığına dikkat çeken Özel Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Öztürk, “Bir kişinin günlük yediği 1 ya da 2 portakal taş oluşumuna neden olmaz hatta taş oluşumunu azaltır ama bir poşet mandalinayı bir oturuşta bitirmek taş oluşumunu artırır. Haftada bir gün içilen bir bardak limonata taş oluşumuna neden olmaz ama kişi her gün alışkanlık haline getirip portakal suyu içerse bu, taş oluşumunu artırır. Ispanak gibi C vitamini açısından zengin besinlerin haftada 3 ya da 4 kez tüketilmesi de taş oluşumunu artırır.” şeklinde konuştu.

ERCIYES ÇEVRESINDEKI KÖYLERDE BÖBREK TAŞI HASTALIĞI DAHA FAZLA

Bunun yanı sıra yoğurdun ve kireçli suların da taş oluşumunu artırdığını söyleyen Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Öztürk, Kayseri’de, dağdan gelen suyun tüketilmesinden dolayı, Erciyes dağı çevresinde bulunan köylerde daha fazla böbrek taşı hastalığının görüldüğünü belirtti. Su tüketiminin, kentte, ılık ve soğuk havalarda günlük 1 litre, sıcak havalarda ise en az 2 litre olması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Emin Öztürk, “Belirtilen miktarların üzerine diğer sıvılar tüketilebilir. Ama üroloji açısından bizim için önemli olan su tüketimidir.” dedi.

-KAYSERI’DE ERKEKLER RISK ALTINDA

Op. Dr. Emin Öztürk, sıcak havalarda taş oluşumunun daha fazla görüldüğünü, bu bakımdan Kayserinin şanslı olduğunu dile getirdi. Bunun yanı sıra, kırmızı et tüketiminin hastalık riskini artırdığına değinen Öztürk, Kayseri’de kadınlara göre daha fazla dışarıda beslenmelerinden dolayı, erkeklerde, böbrek taşın daha sık görüldüğünü ifade etti. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kayseri sıcak hava bakımından bakıldığında daha şanslı ama bir şanssızlığı var: Burada kırmızı et tüketimi, Doğu Anadolu kadar olmasa da yoğun. Kırmızı et tüketimi ne kadar fazlaysa, o bölgede taş oluşumu daha fazla. Mesela Diyarbakır’da, Mardin’de, Muş’ta, her ailede iki kişiden birinde mutlaka böbrek taşı hastalığı var. Akdeniz’de de sıcaklığın fazla olması taş oluşumunu artırıyor. Kayseri ikisi arasında kalıyor. Hava sıcaklığının yüksek olmaması bakımından şanslı ama et tüketimi bu şansını ortadan kaldırıyor. Kırmızı et tüketimini bu açıdan dengelemek gerekiyor. Haftada en fazla 2 gün tüketmenin bir sakıncası yok.”

AĞRININ GEÇMESI TAŞIN DÜŞTÜĞÜ ANLAMINA GELMEZ

Böbrek taşı hastalığında ağrı geçse bile mutlaka bir üroloji uzmanına gidilmesi gerektiğini öneren Özel Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Öztürk, “Bir hastada taş oluşumu tespit edilmişse, hasta bundan sonraki süreçte çok dikkatli olmalı. Bazı hastalarımız ağrı geçtikten sonra taş düştü sanıyor. Bir yıl sonra muayeneye geldiğinde böbreklerinin çürüdüğünü görüyoruz. Ama ağrının geçmesi taşın düştüğü anlamına gelmiyor. Onun için bir kişide taş var ise, ağrısı geçse bile, bir üroloğa düzenli olarak kontrole gitmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

serkanozen1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön