View Single Post
Eski 29-08-2014, 12:05   #39
litoriachloris
Ağaç Dostu
 
litoriachloris's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 329
Devam...

Biraz konu dışı ama benim böyle meraklarım da var Persea americana. Namı diğer Avokado. 3 yaşında. Kaynaklar varyetelere göre -6.6 ile -9.4 arasında dona dayanıklı olduğunu söylüyor.Şimdiye kadar -4.7 dereceden sağ salim kurtuldu. Binanın güney doğu ve güney batı tarafına korunaklı olarak kendi yediğim meyvelerin çekirdeklerinden ektiğim 7 adet fidanım var. Bazılarını direk toprağa diktim bazılarını 1 yıl içeride büyütüp toprağa aldım. Toprakta kendi çimlenenler çok daha hızlı gelişti. Kökleriyle fazla oynanmaya gelmiyorlar. Hastalığa oldukça dayanıklı türler. Ancak yaprakları çok mu lezzetlidir bilemem kuşlar ve böcekler yemeye bayılıyorlar. Ama yine de ilaç kullanmıyorum. Zaten ilke olarak bahçemin hiç bir noktasında kimyasal kullanmıyorum.

Ayrıca şuna dikkat ettim. Saksı yerine toprakta yetişen bitkiler çok nadir hastalık ve parazitlere hedef oluyorlar. Zaten evrimsel olarak doğal ortamında günde 8-10 saat kaya aralarında kıraç toprakta kavrulan bitkileri balkonda veya ev içinde yaşatmaya kalkınca hastalanmaları kaçınılmaz oluyor.

Örneğin pencerenin dış pervazında yarım gün güneş alan Adeniumlarım bit ve parazitlerden nasiplerini alıyorlar. Ben de hastalanan bitkilerimi saksılarıyla birlikte alıp kaktüs yatağımda tüm gün güneş altında kavrulmaya bırakıyorum. En geç 5 gün içinde ne bit kalıyor ne hastalık

Name:  IMG_3202.JPG
Views: 1321
Size:  68.4 KB

Söz Adenium'dan açılmışken iki yaşına girmek üzere olan bitkilerimden formunu en çok beğendiğim. Bonsaivari bir form vermek için kökler gövde ile birleştiği yerden yatay olarak kesilerek ayrıldı. Tamamen yapraksızlaştırılıp 10 gün gölgede kurutulmaya bırakıldı ve köklerin yanlara doğru uzaması için plastik bir tabak üzerinde toprağa geçirildi.

Name:  IMG_3203.JPG
Views: 1322
Size:  68.5 KB

Görece soğuk iklime sahip yerlerde bahçesinde kaktüs isteyen herkesin ilk aklına gelen türler Opuntia'lar. Bir bahçeden aşırdığım ve türünün Opuntia humifusa olduğunu düşündüğüm bitkim. Eğer tür doğruysa dona dayanımı -31.6 Bu kocaman kümeyi sadece 1 yılda oluşturdu. Kışı sorunsuz atlattı. Susuzluğa o kadar dayanıklı ki bahar sonunda kırılan bir lobu asfalt üzerinde yaz boyunca köklenmeden, kurumadan durdu ve çiçek açtı

Name:  IMG_3205.JPG
Views: 1504
Size:  68.6 KB

Opuntia microdasys. Diğer Opuntia türlerine göre dona ve neme dayanıklılığı biraz zayıf. Kaynaklar -6.6 diyor. Tek bir lobdan 3 sene içinde bahçenin her yerine yayıldılar.

Name:  IMG_3207.JPG
Views: 1379
Size:  69.4 KB

Opuntia monacantha var. variegata diye düşündüğüm kaktüsüm. Bu da diğer opuntialar gibi oldukça hızlı büyüyor. Dona dayanımı -6.6. Geçen kışı oldukça büyük yanıklarla geçirdi ama baharda hızla toparlandı. Dışarıda biraz zor olacak gibi bu arkadaş.

Name:  IMG_3209.JPG
Views: 1345
Size:  68.8 KB


Düzenleyen litoriachloris : 01-09-2014 saat 11:23 Neden: fotoğraf yükleme hatası, tür ismi değiştirme
litoriachloris Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön