View Single Post
Eski 28-08-2014, 16:27   #59
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Sn. İsmail Kuzucu; tohum alma ile ilgili forumda bulduğum yazıları okudum. Ancak cevabını bulamadığım bir kaç soru var. Kavunların kimi kökenleri mantar sebebiyle zarar gördü ve kurudu. Bir tanesinin meyvesinin dalından koptuğunu görünce kestik. Kokusu muhteşem, tadı ise fazla büyümemiş ve kökeni kurumuş olmasına rağmen oldukça yerindeydi. Bu meyveni tohumlarını aldım. İlk çıkan karpuzlardan birinin üzerinde az bir bölümde anormal renk değişikliği görünce onu da kopardık. Renk olarak tam kızarmamış olmasına rağmen tadı güzel (Muhtemelen kızarınca çok daha güzel olacak) çekirdekleri ise oldukça iriydi. Onun da çekirdeklerini kurumaya bıraktım. Şimdi bu topladığım çekirdekleri tohum olarak kullanabilir miyim?

Bir de baklagillerde tohum almak istenen köklerin ellenmemesi gerektiği yazıyor. Ancak biz bunu sonradan öğrendiğimiz için ellenmeyen kök kalmadı maalesef Her kökte beğendiğimiz sebzelere dokunmadık ki tamamen büyüyüp kurusun ve tohum alalım. Kökün hiç ellenmemesinin sebebi ne ki? Bizim halen yapmak zorunda kaldığımız işlem ile aldığımız (alacağımız) tohumları kullanabilir miyim?

Tam kızarmadan aldığımız domateslerin koptuktan sonra olgunlaşmasını tamamlatarak tohumlarını alsak olur mu?

TCM Çevrimdışı   Başa Dön