View Single Post
Eski 22-08-2014, 11:54   #154
fenike
Yeni Üye
 
fenike's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 28
kadhi soslu kabak

Bu yemeği Müheyya İzer'in Fransızca'dan çevirdiği "Geleneksel Hint Mutfağı" isimli kitaptan yola çıkarak yapıyorum. Kitaptaki tarifte fasülye ile yapılıyor. Ancak kadhi sosu tüm sebzelerle kullanılabilinir. Ben de kabak ile yapıyorum.

5 adet kabak
1/4 litre yoğurt
su
70 gr. nohut unu
1 çorba kaşığı ghi (bu sade yağ galiba. ama ben hep tereyağı kullanıyorum)
1 tatlı kaşığı tane hardal
1/2 tatlı kaşığı toz zencefil
1/4 tatlı kaşığı toz acı kırmızı biber
1/4 tatlı kaşığı toz kimyon
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 çorba kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı şeker
tuz

kabaklar:


Kabakları jülyen doğradıktan sonra tavada soteliyorum. Kabaklar çok hızlı soteleniyor. Sotelerken kabakların içerisine, sarmısak tozu ve zencefil katıyorum. Çok az da garam masala. (garam masala, köfte harcı gibi bir baharat karışımı. internette kolaylıkla tarifini bulabilirsiniz) Ama garam masala koymak benim kendi görgüsüzlüğüm. Bence ilk kez yapacaksanız, garam masala koymayın. Sarmısağın tadını gölgelemeyin.

sos:

Yağın içerisinde hardal taneleri hafifçe kavrulur. İlk yaptığımda mutfakta çömezdim ve baharatları birbirinden ayırt edemiyordum. Bu yüzden hardal yerine çemen tohumu kullandım. Bence daha güzel oluyor. Çekinmeyin pastırma gibi kokmuyor. Üstelik sarı sosun içerisinde kahverengi çemen taneleri çok iştah açıcı duruyor. Yağa kırmızı acı biberi ve zencefili ekliyoruz ve yağı ateşin üzerinden alıyoruz.

Bir başka kapta, yoğurt ve nohut ununu çırpıyoruz. Ocakta da yarım litre suyu kaynatıyoruz. Sonra yoğurtlu karışımı suya dökerek hızlı hızlı karıştırmaya başlıyoruz.

Sanırım yine kitapta okumuştum emin değilim. Yemeğin bereketli ve lezzetli olması için hare krishna mantrasını okumak gerekiyor. (bir nevi hindu kökenli zikir) Valla bu yemeği ilk yaptığımda internet bu kadar yaygın değildi. Ben de mantranın makamını bilmiyordum. Bu yüzden hep Erkin Koray'ın hare krishna şarkısını söyleyerek pişirdim.

Hızlı hızlı şarkıyı söyleyip, hızlı hızlı sosu karıştırmaya devam ediyoruz. Sosun topaklanmaması ve dip tutmaması önemli. Sos koyulaşınca, yağ tavasındaki baharatlı karışımı sosa döküyoruz. Ardından da zerdeçal, şeker, tuz ve limon suyunu katıyoruz. Bir taşım daha kaynatıyoruz.

Kabakları tabaklara aldıktan sonra sosu üzerinde gezdiriyoruz.

Afiyet olsun


Düzenleyen fenike : 23-08-2014 saat 17:20 Neden: cümle düşüklüğü
fenike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön