View Single Post
Eski 21-07-2014, 23:18   #11
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
ANATOHUM Projesi, tamamen kendi kaynaklarimi kullanarak, ekim planinin yapilmasindan yetistirmeye, degerlendirme kataloglarinin hazirlanmasindan, kurallarina ve isleyis sekline kadar sadece benim tarafimdan duzenlenen ve yurutulen bir proje. Agaclar.net yonetimiyle ve/veya uyeleriyle benim ve/veya onlarin gerek gordugu durumlarda fikir alisverisinde bulunabilirim, oneri gelirse degerlendiririm, ben de deger gordugum onerileri onlara sunabilirim ama bu baska bir konu. Agaclar.net yonetimi mevcut olandan daha cok insana ulasip nadir yerli tohumlarin daha fazla yayginlastirilmasina katkida bulunmak adina bana bu imkani sagliyor. Onlari bu iyi niyetlerinden dolayi pisman olacak noktaya getirmenin alemi yok. Bugune kadar “sunlara sunlara tohum gonder, bunlara sakin ha gonderme” gibi ne bir telkinde ne de baska bir mudahalede bulundular, iyi niyetlerini kotuye kullanacak da degilim. Proje tohumlariyla ilgili basligin diger uyelerin basligindan bir ustunlugu yok. Herkes gibi ben de burda tohum paylasiyorum; benim on plana cikmami gerektirecek bir durum yok.

Sn Ismail Kuzucu:
Alıntı:
Sayın birnefestoprak belki konu doğru bir yoldur fakat etkinlikte belirli bir standart yok mu? Herkesin konusu ve mesajların belirleri kısımları aynı. Ama sizinkinde başka isteklerde var.
Sizin mesajinizla Sn limon_sever'in mesaji ayni degil ki nesine katiliyorsunuz, anlamadim? O diyor ki, "niye form gonderiyorsun?" (kendisi benim yerime yanitlamis); siz diyorsunuz ki, "mesajinizin formati niye ayni degi?" Sn limon_sever, Jalapeno Biberi'nin besin degerlerini tohum mesajina eklemis ve bu ek bilgi diger uyelerin mesajlarinda yok, eklemesin mi (bence guzel olmus)? Eger ilk mesajda ek bilgi vermek sorun oluyorsa, onu yonetimin uygun gordugu sekilde duzenleyelim. Siz, "Gonullu olur musunuz?" seklinde ozel mesaj yoluyla uyelere ulasin, email adresi verip niye size ulasmalarini istiyorsunuz diyorsaniz, ona da kabul, hemen sileyim. Amac, bagciyi dovmek degil uzum yemek olduktan sonra ben 1-2 saat fazladan zamanimdan ayirir onu da yaparim ama onu yaptiktan sonra kimsenin "aralarina bizi almiyor, sadece kendi istediklerini projeye dahil ediyor" deme hakki da kalmamis olur.

Sn limon_sever, hem soruyu sormussunuz, hem kendinizce yorum yaparak guzelce yanitlamissiniz ama ben yine de sorunuz ustunden gidip sadece sizi degil, herkesi bilgilendireyim:
Alıntı:
Yani burdaki başvuru formuna neden gerek duyuyorsunuz? İçeriği ve amacı nedir?
Basvuru formunda yer alacak bilgileri bahcesi/yetistirme sartlari/ilgisi/bilgisi/tecrubesi konusunda az cok bilgim olan uyelerden ben zaten onlarla mesajlasarak topluyorum. Bu bilgiler, tohum dagitiminin ve projenin diger stratejik uygulamalarinin planlanmasinda gerekli. Su anda “form kullanirsam acaba zaman kazanabilir miyim ve tek bir formda bilgileri toplarsam daha derli toplu olur mu?” bunlarin derdindeyim. Bir projeyi yuruturken, A yontemini denersiniz. Sonra “acaba sunu denesem daha mi iyi sonuc alirim?” sorusunu yanitlamak icin B yontemini denersiniz. Sonra bakarsiniz, B yontemi o kadar da iyi sonuc vermemis, C yontemine gecersiniz ya da daha once deneyip sonuc aldiginiz A yontemiyle devam edersiniz. Basvuru formundan sonuc alamazsam, eski yonteme donerim. Projeler zaman icinde degisim ve gelisme gosteren seylerdir; yol ustunde tecrube ve bilgi birikimiyle birlikte pek cok uygulamayi degistirir, ilk basladiginiz andan yonteminizi gelistirmek adina oldukca farkli noktalara varabilirsiniz. Bu isi, Avrupa Yakasi’ndaki proje adami Sertac’in yaptigi gibi yurutemeyecegime gore sonuclarin niteligini/niceligini arttirmak icin surekli bir arayis icinde olmaliyim.

Basvuru formunda yer alacak bilgiler (bir kismi):
Bahce buyuklugu (balkonunda yetistiricilik yapan birisine, sonuc almak bakimindan karpuz tohumu yerine biber tohumu gondermeyi tercih ederim)
Yetistirme bolgesi (elimde Konya’ya ait bir nadir tohum varsa, Konya’da olan uyeye ozellikle gondermek isterim)
Bahcenin gunes alma durumu (eger gorece az gunes alan bir bahceyse, az gunesle yetistirilebilen bir tohum gondermeyi tercih ederim)


Merak uyandirabilecek baska konular

Proje gonulluleri, bir seckinler klubunu temsil etmiyor. Burda uye olan, buraya geldiginizde fikir alisverisinde bulundugunuz, sohbet ettiginiz, bir bakima arkadaslariniz projede yardimci oluyorlar, bundan bir cikarlari da yok, diger uyeler de isterse onlarin arasina katilabilir. Adi ustunde, bu kisiler tamamen kendi istekleriyle yardimci oluyorlar. Eger iletisim konusunda sorun yasadigim ya da etkinlikten surekli tohum alip hic tohum gondermeyecek bir uye proje yetistiricisi olmak istiyorsa, bu uyeye tohum gondermemeyi tercih edebilirim cunku yapmaya calistigim is, o zaman amacina ulasmamis olur.

Ana istasyonlar olan bahcedenn, heyyamola, MeyveliTepe, bahce alanlarinin buyuklugune, ilgi, bilgi ve tecrube seviyelerine bagli olarak ana istasyon olarak belirlendi (bu faktorler her uye icin farkli seviyelerde olabilir). Diger istasyonlar da zaman icinde bu grubun icine girebilirler ama amac isi kimseyi yormadan, uzmeden, sikintiya sokmadan goturebilmek. Bu yuzden de bazi istasyonlardan digerlerinden daha cok yararlanmayi dilerim cunku onlarin daha cok vakit ayirabilecegi ve ilgi gosterebilecegi konular var.

ANATOHUM Projesi’nin tohumlari, gonullulere sadece agaclar.net etkinligi kapsaminda degil, etkinlik takvimi disinda ve ekim donemleri oncesinde de daha cok tohumu etkinlikten tohum talep edenlere etkinlik sureci icinde ulastirabilmeleri icin gonderiliyor. Bu yilin baslarinda tohum gonderdigim gonulluler, su anda o tohumlari cogaltiyorlar ve eger ongorulemeyen bir talihsizlik yasanmadiysa, bu sene tohumlari etkinlige gonderecekler. Sorun ciktiysa da seneye gonderirler.

Her durumda ana amac, bir tohum, proje yetistiricilerinden birine gonderildikten sonra, yetistiricinin tohum arttirimini basariyla gerceklestirebilmesi ve bunu sagladiktan sonra eger dagitmaya uygun miktarda tohum mevcutsa dagitim yapmasi, mumkun olamadiysa da dagitima yetecek tohum stogu olusana kadar tohum arttirimina devam etmesini de kapsiyor.

Diyelim ki bir nadir cesidin tohumunu basariyla cogaltip 100 tane kadar tohum elde ettim. Yine diyelim ki bunun yarisini etkinlige gonderdim ve paket postada kayboldu (ne paketler postada kayboldu), sonrasinda ne olacak? Burda ideal depolama sartlarimiz yok; tohumun cimlenme ozelligi, her sene dusecektir ki bu benim ana stogumun azalmasi demek. Bazi cesitlerin yerine yeni tohum koymam mumkun degil ve bu sene ektigim bir seyi o zaman hala bu isi yapiyorsam belki bundan 4 sene sonra ekecegim. Postada kaybolan cesidi hemen tekrar ekip daha fazla tohum alayim desem, bu sefer de ekmeyi dusundugum baska bir cesidin ekimini geciktirecegim. Bunlarin disinda, bazi cesitlerin sadece tek bir gonulluye gonderilmesinin de teknik nedenleri var ama bu, benim o yetistiriciyle konusup halledecegim bir konu.

Proje basligi altindaki tohumlarin bir kismi genele de acik ama bunlar da proje kapsamindaki yerli tohumlar oldugu icin, butun bu tohumlari ayni baslik altina topladim. Bu basligi da ANATOHUM isminde robot bir kullanici duzenlemiyor, ben duzenliyorum. Kendi uye basligim altinda da paylasmayi dusundugum yabanci menseyli tohumlari da ayrica duzenleyecegim.

birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön