Konu: bahcedenn
View Single Post
Eski 20-07-2014, 00:35   #2
bahcedenn
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Zinnia Peppermint Stick

Name:  Zinnia I.jpg
Views: 5926
Size:  30.2 KB
  • Bitki türü: Çiçek
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Zinnia
    Kirli Hanım, Kral Kızı, Hanım Göbeği, Rüstempaşa (Kıbrıs'ta) ve Delikanlı Çiçeği (muhtemelen serpilip boylandığı için) isimleri ile de bilinir.
  • Tohum çeşit adı: Peppermint Stick
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
  • Size nereden geldi: Ticari tohum
  • Tohumun kökeni : -
  • Kullanılan gübreler : -
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: 60-90 cm civarlarında boylanan bir bitkidir. Bu çeşidin her bir çiçeğinin üzerinde daha farklı tonda çizgi ya da benekleri vardır. Saksı yetiştiriciliğine de uygundur. Yalnız saksının biraz derince olmasına dikkat ediniz.

    Yaz başlangıcından son donlara kadar çiçeklenme dönemine sahiptir. Çiçeklerin canlı kalma ömrü de uzuncadır.

    Bu çiçeğin arı ve kelebekleri bahçeye çeken bir özelliği vardır. Bahçenizde tozlaştırma sorunu yaşadığınız bitkiler varsa arılar için bu çiçeği kullanabilirsiniz.

  • Yetiştirme özellikleri:

  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Son donlardan 6 hafta evvel kapalı ortamda viyollere ekimi yapılan bitki son donların ertesinde kalıcı yerine alınabilir. Yalnız zinnia çıplak kök olarak şaşırtmayı sevmeyen bir çiçektir. Ben viyolde yetiştirip topraklı kökleri ile şaşırtma yaptım. Hobi bahçeleri için en ideali Nisan - Mayıs ayları arası dönemde tohumlarının doğrudan dış mekanda çiçeklenecekleri yere ekilerek yapılmasıdır. Çünkü erken ekimin çiçeklenme için hiçbir yararı olmuyor. Yalnız karıncalara dikkat.

  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.

  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: İyi drene olmuş, bir önceki sonbaharda iyi yanmış hayvan gübresi uygulanan sıradan bir toprakta güzel sonuçlar verir.

    Aşırı olmasa da düzenli sulamayı sever. Yalnız sulamayı tabandan yaparak yapraklarının kuru kalmasını sağlamalısınız. Mildiyö hassaslığından dolayı kesinlikle yağmurlama sulama yapmamalısınız. Bundan dolayı bitkiyi yetiştireceğiniz yeri bahçede fıskiyelerin ulaşamadığı yere göre planlamalısınız.

    Çiçeklenme başlangıcında yaprak gübresi uygulayabilirsiniz.

    Güneşi çok seven bir çiçektir. Tamamen güneş gören bir yerde yetiştirebilirsiniz. Eğer yeriniz tamamen güneş gören bir yer değilse en azından günde 6 saat güneş gören bir yer olmasına özen gösteriniz.


  4. İklim gereksinimleri: Ilıman iklim bitkisi olduğundan dolayı donlara ve aşırı soğuklara dayanıklı değildir. Nemli iklimlerde Mildiyöye duyarlıdır.

  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohum alacaksanız tohum başlarının bitkinin üzerinde kurumasına izin veriniz. Tohum başları kuruduğu zaman bitkiden tohum alabilirsiniz. Eğer tohum almak istemiyorsanız çiçekleri kesime uygundur.

    Bu çiçeğin en güzel tarafı bir baş tek renk çiçekten rengarenk zinnialarınızın olmasıdır (Bu bilgi Zinnia sayfasından). Ya olmazsa diye riske girmeyerek tohumları farklı çeşitlerden alacağım. Ama bu uygulamayı bir daha ki seneye denemek isterim.

Name:  Zinnia IV.jpg
Views: 5809
Size:  19.3 KB
Name:  Zinnia III.jpg
Views: 5894
Size:  24.3 KB
Name:  Zinnia II.jpg
Views: 5873
Size:  29.9 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön