View Single Post
Eski 18-07-2014, 07:52   #13
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
Sn. macuroglu sizin tereddütünüzü anlıyorum ama size katılmıyorum. Bizim takastaki amacımız yerel(atalık) yani bir daha ekildiğinde aynı ürünü alabileceğimiz tohumları yetiştirmek ve bunları olabildiğince fazla kişiye dağıtmak.
Kendisi ciftciligin icine dogmus, bu bakimdan bizden daha sansli. Ustelik de oldukca genc, yaptigi ise getirebilecegi bir suru yenilik var. Tarlayi surup fide ekmek yetmez. Konulara yaklasimini gelistirmesi gerek ve bol bol okuyacak, gelismeleri takip edecek.

Alıntı:
Biz amatör olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz Sn. birnefestoprak ise hem satıyor hem dağıtıyor.
Gizlenecek bir is de yapmiyorum ki; ciftcinin hasat ettigi meyveyi satmasiyla tohumu satmasi arasinda bir fark var mi? Ornegin domatesin tohumu, yeme asamasinda ekme olgunluguna ulasmis olmuyor mu? Ciftci domatesi satarken "tohumlarini yuruturler" deyip tohumlari cikarip oyle mi satiyor?

Daha cok detay vereyim: Yukardaki Bitlis'e ve Izmir'e ait kavunlarin tohumlarini satmam gibi bir durum soz konusu degil. Sn h_dogan, siz ziraat muhendisisiniz, isin teknik yanini benden cok daha iyi bilirsiniz. Bunlar atalik cesitler ve buranin cetin iklim kosullarinda seri uretimini yapmam gibi bir durum soz konusu degil ki zaten onlari uretme amacim da bu degil. Tohumluk meyve olgunlasana kadar hastaliklari geciktirerek bitkiyi yasatabilir miyim bunun icin akla karayi seciyorum. Simdi bir de hesap edin, gorece kucuk bir alanda bu kavunlari ekiyorum; vahsi bir kapitalist icguduyle hareket etsem bu kavunun kapladigi alana bir suru baska meyvesini/yapragini satabilecegim urun eker para kazanirim.

Ayrica isin geliri projeyi devam ettirmek icin kullaniliyor. Bu degirmenin suyu nerden gelecek? Yani ciftlikte keci gubresine, malca masraf yapmiyoruz peki mantar ilacindan, zararlilarla mucadeleye, yararli mikroorganizma urunlerinden, sivi yosuna kadar malzeme masraflari nerden karsilanacak? Bu tip projeler icin ya kar amaci gutmeyen kurum olursunuz, bagislarla isleri goturursunuz, ya devletsinizdir butce ayirirsiniz belki randiman dusuk olur ama isler bir sekilde devam eder ya da ozel tesebbus olursunuz belli bir sosyal sorumluluk projeniz vardir (cogu kez yoktur) gelirinizden onun masraflarini karsilarsiniz. Turkiye'de bir mantiksal ariza var, yaptiginiz is biraz degisikse, insanlar hemen supheyle yaklasmaya basliyor. Benim durumumda mantiksizlik o kadar ileri duzeyde ki, ben bu isi Turkiye'de bile yapmiyorum Burda Amerikali birine su konusmalari anlatsam anlamaz. Kaldi ki muhendisim, gayet steril calisma ofislerinde bilgisayarin basindan kalkmadan para kazanabilirim. Simdi her gun tezegin icine elimi sokuyorum (bundan sikayet ediyor da degilim).

Alıntı:
Kimse kimseye bir şeyler göndermek zorunda değil. Burası zaten kimsenin (Sn. malina hariç ) malı değil. Kimse zorla bir şey yaptıramaz kimseye.
Ayrica Sn macuroglu'ndan tohum nerde istedim, bunu ariyorum fakat bulamiyorum. Goren okuyan varsa yazabilir mi? Kendisine biberle ilgili sordugum sorular ve onun verdigi yanitlar surda:

macuroğlu / sebze bahçesi
macuroğlu / sebze bahçesi
macuroğlu / sebze bahçesi
macuroğlu / sebze bahçesi

"Etkinlige konmasini dilediginiz tohumlar" basliginda da Incik Biberi'ne ek olarak onun yoresine ait olmayan Kale Biberi'ni ve Emcelli Biberi'ni belki baskalari gonderir umuduyla eklemisim. Bundan mi bahsediyor? Ozel mesaj atip proje icin tohum mu istemisim? Samimiyetle soyluyorum, gondermis olabilecegim mesaji ariyorum.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön