View Single Post
Eski 17-07-2014, 03:21   #7
asmalıtepe
Ağaç Dostu
 
asmalıtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-04-2014
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 773
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Görüldüğü kadarıyla sizdeki problem çiçek burnu çürüklüğü olmasa da çiçek burnu çürüklüğü ile ilgili neler yapılabileceğini de yazayım.

Bazı domates çeşitleri çiçek burnu çürüklüğüne hassastır. Yanyana, aynı toprakta ve aynı şartlarda iki farklı çeşit domatesten biri çiçek burnu çürüklüğü belirtileri gösterirken diğeri hiç göstermeyebilir.

Fazla sulama, toprağın uzun süre suyla doymuş olarak kalması çiçek burnu çürüklüğünü tetikleyip hızlandırabilir.

Temel sebep olarak toprakta bitkinin alabileceği formda kalsiyumun bulunmaması, bitkinin kalsiyumu kökleri vasıtasıyla alıp gövde, dallar, yapraklar ve meyvelere taşıyamadığı düşünülmelidir.

Kalsiyum için organik metodlarda uygulanabilir bir kaç metod var. Bunun için öncelikle toprağınızın durumunu bilmesiniz. Organik madde oranı, PH ve kireç durumu en çok gerekenler.

Kıştan yapılması gerekenler:

Organik madde az ise en az %3 seviyesine çıkarmalısınız.
PH 7'den küçükse dolomit (tarım kireci) veya kemik tozu uygulanabilir.
PH 7'den büyükse jips (ham alçı) uygulanabiir.

Ancak bu uygulamaların işe yaraması için fide dikiminden bir kaç ay önce uygulanmış olmalı, yeterli organik madde ve humik madde toprakta mevcut olmalı ki mikroorganizmalar işlerini yapabilsin. Aksi halde bu malzemeler alınabilir forma gelemezler.

İnorganik çözümler de var elbette. Neticede bitkinin gerektiğinde alabileceği formda kalsiyum toprakta bulunmalıdır.

Diyelim ki geç kaldınız. Topraktan inorganik kalsiyumlu gübre de vermek istemiyorsunuz.

Bu durumda acil ve hızlı önlem olarak;

  • Birkaç defa haftada bir sulandırılmış yağsız sütü yaprakdan verebilirsiniz.
  • Daha etkili başka bir yöntem de öğütülmüş yumurta kabuklarını sirkede eriterek elde edilen çözeltiyi sulandırarak yapraklardan vermek. Bu da bir kaç kez haftada bir tekrarlanabilir. Bu yöntemin detayları bu yazıda var.
Sayın Meyvelitepe önerdiğiniz blok sayfanızı keşke daha önce okusaydım.

Sizin bir mesajınızda alçı tozunu da kullandığınızı okumuştum. Rica etsem nasıl uyguladığınızı öğrenebilir miyim? Çünki iki gün önce çaresizlikle bulabildiğim tek unsur olan Alçı tozunu hafifçe yapraklara serpmiştim. Çok büyük bir yanlış mı yaptım acaba?

Sulamada aşırılığın da bu çürümelere sebeb olabileceğini yazıyorsunuz:

AKlıma yattı. İki gün ara ile suluyorum.Ama bizim yerlerde aşırı kurutucu rüzgar olduğundan toprak yüzeyi iki günde kurumuş görünüyordu..Ayrıca kalsiyum eksiği sebebse sulamanın da faydalı olacağını okumuştum.

Şimdi durumu daha mı kötü hale getirdim sizce? alçı tozu ile. Tek bunu öğreneym sonra önerdiğiniz çözümlerle yeniden çalışayım.

TEŞEKKÜR EDERİM.

asmalıtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön