View Single Post
Eski 16-07-2014, 16:55   #21
murat doğan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: antalya/alanya
Mesajlar: 373
Sayın Sakaki,

Zeytin konusunda birşey danışmak istiyorum. Bu konuyu buraya yazmak doğru mu bilmiyorum ama ben nerede açacağımı bilemedim.

Zeytin genelde gövdede kuruma yapan bir tür, dolayısıyla istenilen yerlerde sürgün almak her zaman mümkün olmuyor. Aşı yapmak mümkün olabilir ama gövdenin kuruması da istediğiniz yere aşı yapmanıza engel. Zeytin ağacı dayanıklı bir tür o yüzden gövdede oyuk ve kesilere dayanabiliyor.

Geleleim soruma: Çalıştığım bir zeytinde gövdede bölgesel kurumalar var, bu yüzden aşı yapamıyorum. Aslında yanaştırma aşısı yapmak istiyordum, bu amaçla küçük yabani zeytin fidanı da almıştım. Daha sonra aklıma tanuki tarzı geldi. Acaba ben zeytin ağacımın gövdesini tanuki yapacak şekilde oysam ve genç ince fidanımı tanuki yapar gibi gövdeye yerleştirsem ve bunu yaparken genç fidanıda bir nevi aşı yapar gibi sürgün olmasını istediğim yere göre konumlandırsam, başarı şansım olur mu?

Amacım şu: Gövde de yer yer kurumalar olduğundan, yanaştırma aşının tutma olasılığı çok düşük. Bu yüzden, gövdeye yeni fidanlar monte etmeye çalışıyorum. yani bir veya iki fidan ve bir tane daha gelişmiş bir zeytin gövdesi bir arada olacak; tanuki tekniği ile bunlara bütünlük sağlayarak bir gövde elde etmeye çalışıcağım. Tek fark tanukide olduğu gibi ölü bir ağaç gövdesi ile değil, canlı bir ağaç gövdesi kullanılacak. Böylece gövde üzerinde dışarıdan müdahale ile yeni canlı bölgeler oluşturulacak.

Biraz deneysel bir iş olacak ama tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.


Düzenleyen Sakaki : 16-07-2014 saat 17:29 Neden: paragraflı kolay okunur hale getirme
murat doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön