View Single Post
Eski 07-07-2014, 12:02   #4
ozanemre
Ağaç Dostu
 
ozanemre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonjour40 Mesajı Göster
Merhaba
Ekteki videoda da görüldüğü gibi sökümde toprakta bazı beyazlıklar gördüm. Problem midir Problemse ne yapmalıyım

Yardımlarınız için teşekkürler

Selamlar

Bonjour40

nergisler - YouTube


Sayın bonjour40,

Sadece yorum ile katkıda bulunabileceğim için şimdiden affınıza sığınırım.

Soğanlı süs bitkilerinde kültürel ve fizyolojik faktörler elemine edilir ise bu görüntüye neden olabilecek 3 hastalık etmenini sıralayabiliriz. Detaylı inceleme için soğan ve toprakta yakın gözlem, soğan kabuğu incelemesi ve iç kesitinin alınarak kontrol edilmesi gerekir. Detaylı mücadele yöntemlerini ise en kısa sürede araştıracağım. Umarım bu süre zarfında değerli uzman ve hocalarımız bilgi, tecrübeleri ile mevcut durum ya da soruna yorum ve çözüm getirebilirler.

1.Pellicularia (Rhizoctonia) tuliparum mantarı soğanlı süs bitkilerinde boz renkli "soğansı gövde çürüklüğü" hastalığı yaratır.

İlk çıktığında soğan sürgünü sarımsı renk alır, "çürüme" başlar ve büyüme durur. Toprağın altındaki kök boynunda yapışkanlık, beyaz renk ve misel örgülü boz pamuksu yapı ortaya çıkar. Topraktan çıkmayı gerçekleştirebilen bitkiler solar ve ölür. Mantar köklere girer, yaprak diplerini ve soğansı gövdeleri tahrip etmek üzere yukarı doğru ilerleme yapar, böylece çürüme olur. Soğansı gövdenin yukarı kısımları, aşağı kısımlardan daha çabuk çürür. Çürük haldeki soğansı gövdeler, kuvvetli bir "boz küf” ile örtülür. Kökler sağlıklı görünümde olabilir. Çürüklük, yumuşak ve ıslak görünümden ziyade kurudur. Bu mantar spor oluşturmaz. Önce beyaz ve daha sonra siyah renkte olan sklerotium'lar, mantarın toprakta mevsimden mevsime direnç göstermenin tek vasıtasıdır, 2-3 yıl canlı kalabilirler.

Mücadele:

Toprakta bulunan mantarların misel iplikleri soğansı gövdelere bulaşabilmekte ve toprak yıllarca canlı kalabilmektedir. Bulaşık toprağa soğanlı süs bitki ekimi yapılmamalıdır. Bu mantarın soğanlı süs bitki yastığındaki yer alan toprakta varlığı, çıplak bölgeler ortaya çıkması ile anlaşılır. Tüm hastalıklı bitkiler uzaklaştırılıp yok edilir; temiz soğansı gövdeler seçilir, bunlar buhar ile pastörize edilmiş veya Benlat ile işleme sokulmuş toprağa ekilir, dengesiz su ve nem barındıran ekim yerlerinden kaçınılır.

2. Sclerotium perniciosum mantarı “Dip Çürüklüğü”ne sebep olur.

Toprakta da beyaz pamuk gibi mantar yapıları belirir. Hastalık, yapraklarda önce sararma yaratır, daha sonra soğansı gövdeye yakın kısımlarda çürüme ortaya çıkar. Hasta bitki kısımları çok sayıda siyah ve 0,2 cm boyutlu kesecikler ile dolar; bunlar mantarın misel oluşumu olan sklerotium'larıdır. Hastalık özellikle genç ve taze soğansı gövdelerde görülmektedir.

3.Penicillium coıyrnbiferum mantarı'nın yarattığı "Mavi Küf Çürüklüğü" hastalığı, Mite'lerin istila ettiği soğansı gövdeleri daha fazla hasara uğratır.

"Mavi Küf" hastalığı ikincil bir organizma olarak gelmektedir. Soğansı gövde beyaz bir misel örtüsü ile kaplıdır; misel'in içinde yer yer yeşil renkli konidiospor oluşumlar bulunur, bunun sonucunda soğansı gövde kabuğu süngerleşmeye uğrar. Soğansı gövdelerin çürüklüğe uğraması ile ilgili diğer mantarlar Rhizopus stolon ve Aspergillus türleridir.

Mücadele:

Çürüklük etmenlerinde olduğu gibi, soğan gövdelerinin Benlat'a daldırılması, "mavi küf" yapıların sayısını da azaltacaktır.


Esen kalın.

ozanemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön