View Single Post
Eski 06-07-2014, 23:26   #16
Emine Akman
Ağaç Dostu
 
Emine Akman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2011
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 410
Eskiden, babamın dinç olduğu yıllarda uzun bir süre ceviz işi ile uğraştık. Son 2 yılda ise bahçeyi başkasına verdik. Çünkü bu iş zaten 3 kişinin üzerindeydi. Annem, babam ve ben. Babam yaşlanınca tek kaldım ve haliyle bahçeyi sattık.

Bu konuda şunu söyleyebilirim. Biz daldan topladığımız cevizleri çuvallara koyar sonra kabuklu, kabuksuz ayırırdık. Kabuklular bir kaç gün daha çuvalda bekletilirdi ki kabuklarından rahat ayrılsın. Üzerinde kabuk kalan ceviz kirli gibi görünür ve fiyat düşer. Ama bu noktada çuvalda bekletilen cevizleri de orada çok tutamazsınız çünkü fazladan 1-2 gün bile cevizlerin küflenmesine neden olur.

Cevizleri bu aşamadan sonra önce suyla yıkar sonra nasıl tabir etsem eskiden somya yataklar vardı alttları tırtıklı demirden. Yıkadığımız cevizleri bu somyalara yayardık. Böylece cevizler iyice havalanıp kururdu ve kabuğu tam çıkmayan, üzerinde biraz kalmış cevizleri yine o somyaların tırtıklı kısmına sürer rende gibi temizlenirdi. En sonunda da cevizleri küçük boy, büyük boy VE arkalarında, cevizin ucu sivri değil ters tarafındaki yuvarlak kısımda delik var mı yok mu diye bakar ayırır, çuvallardık.

Cevizin tombul kısmındaki delik içinde kurt olma ihtimalini gösterir. Olmayabilir de çünkü delik diye eve ayırdıklarımızdan temiz çıkanlar da çok olurdu ama kurt olma yüzdesi yüksek diye dikat ederdik.

Ve ayrıca tüm bu işlerden geçen cevizler ister yabani ister farklı cins olsun ki bizde 3-4 çeşit vardı bembeyaz olurdu. Başka işlem ekstra masraf, ekstra saçmalık olurdu. Belki şu olabilir, cevizler kabuklarından genelde eylülün ilk haftalarında ayrılmaya başlar. Yok satıcı ağustos ortalarında veya sonlarında turfanda ceviz piyasa sürüp daha çok kazanmak istiyorsa belki diyorum.....

Geçen yıl ilk kez semt pazarından taze ceviz aldım. Hangi satıcıya gittiysem cevizleri şöyle bir karıştırıp tabiri caizse "popolarına" baktım. Çoğunda delik vardı. Al abla sağlam temiz diyenlere bunlar kurtlu dedim yok abla diye kırdıklarında, haklı çıktım. Ama ne oldu arkalarında delik bulmadığım bir satıcıdan denemelik 1 kilo ceviz aldım. Eve geldim...kırdım...Evet kurt yok ama hepsinin içi küflü, yemyeşil... Ya 1 kilo değil de 10 kilo alsaydım??

O yüzden tavsiyem bilmediğiniz bir satıcıdan önce 1 kilo da değil yarım kilo alıp bir bakın. Biz yıllarca çuvallarla cevizi ayıklardık, çünkü dürüstsen müşteri sana yine gelir. Geçen yıl Sapanca'lı birinden aldık çok beğendik. Bu yıl neden başkasından alayım ki yine ondan alırım. Çünkü güven devamlılığı getirir.


Düzenleyen Emine Akman : 06-07-2014 saat 23:29 Neden: imla
Emine Akman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön