View Single Post
Eski 02-07-2014, 00:25   #47
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
5. "gönderdiğin kadar alırsın", "şu kadardan fazla talepte bulunamazsın" gibi kısıtlamalar yerine, talepleri özgür bırakıp talep karşılamaktaki tüm insiyatifi paylaşımcının kendisine bırakmak çok olumlu olmuştur.
Bu sayede etkinlikteki ortalama talep karşılama oranı %90'ın üzerine çıkmıştır.

Yanıtınız : (Kesinlikle katılıyorum / Katılıyorum / Farketmez / Katılmıyorum / Kesinlikle Katılmıyorum)

Öneriniz:

tkorkunckaya: Henüz kargomu almadığım ve talep ettiğim tohumlardan ne kadar nasiplenmiş olduğumu bilmediğim için şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Paylaşımcıların mevcut paylaşımı yapmalarının en basit dille ifade edildiğinde benim açımdan "değeri ölçülemez bir davranış" olduğunu söylemem gerek.

Ancak, tohum gönderenlerin kime neyi göndereceklerinin inisiyatifi sonraki etkinliklerde bazı sakıncalar doğurabilir. Örneğin benim gibi foruma yeni katılmış, zamanının çoğunu 2008-2009 dan beri sayfalar dolusu olmuş başlıkları okuyarak, öğrenerek geçiren birisinin mesaj sayısına, katılımına göre tayin edilebilir oluşu biraz can sıkıcı.

Kaldı ki, bazı paylaşımcı arkadaşlarımız, açık yüreklilikle ve art niyet olmaksızın bu şekilde davrandıklarını ifade ettiler daha önce. Kendilerini de kesinlikle eleştirmiyorum, ölçüt olabilecek başka bir veri yok elde. Tohum talep etmenin sorumluluğu, paylaşmaktan daha büyük benim açımdan. O tohumların, paylaşan kadar özenle üretilip bir sonraki etkinliğe katılabilmesi, paylaşımcının yükünün paylaşılması, sözün yerine getirilmesi… Bu sebeple mümkün olduğunca altından kalkabileceğim kadar tohum talep etmeye çalıştım.

Diyelim ki benzer sebeplerle 5 farklı tohum talep etmiş olsam 5 farklı paylaşımcıdan, ve bu tohumlara talep çok olsa, mevcut değerlendirmeler gereği belki hiç tohum alamayacaktım. Sayın MeyveliTepe çok güzel şekilde tohum talep karşılama oranlarını yayınlamış buna göre benim söylediklerimin anlamı yok gibi görünebilir. Ama madem ilerisini konuşuyoruz ve madem okuduğum ve öğrendiğim kadarı ile bu etkinlik bir falaketten kurtarılmış ve doğru şekilde yeniden ayağa kaldırılmış, gelecek senelerde bu şekilde yönetilirse muhakkak paylaşan da talep eden de çoğalacaktır. Bu durumda da benim anlatmak istediğim durumla karşılaşma olasılığı gündeme gelebilir. Bunu çözmek için net bir öneri getiremiyorum şu an maalesef.
O tarihteki mesaj sayınızın nisbeten az olmasından dolayı endişelenmişsiniz. Oysa paylaşımcılarımız 16 talebinize karşılık sizin için 15 tohum paketi hazırlamışlar (%93,75). Gönderilemeyenin ise paylaşımcının tohum hasatında beklenmeyen bir aksilik sebebiyle olduğunu biliyorum. Böyle bir etkinliğe paylaşımcı olarak katılanların paylaşmak için ellerinden gelenin en fazlasını yapmaya çalışacakları aşikar. Böyle bir etkinliğe paylaşarak katılanlar şayet tüm talepleri karşılayamadılar ise mutlaka geçerli sebepleri vardır ve insiyatifin onlarda olması kadar doğal bir şey olamaz.

torkulu: kısıtlama olmadan yapılması bence en güzel tarafı , ama bu aşamada katılımcı sayısının arttırılması daha iyi olabilir diye düşünüyorum. örneğin ; yönetim tohum takas etkinliği başladığında kullanıcılara özel mesaj atabilir, konu ile ilgili değişik bilgilendirmeler yapılabilir. aynı şekilde etkinlik bitimine bir kaç hafta kala da bu yabılabilir...
Bu yıl paylaşımcı sayısının artmasını umuyoruz. İnşallah umduğumuz gibi de olur.

inkero: Benim burda paylaşımılara önerim bir üst sınır koyulmaması. Erken talep eden tohumu alır bence mantıklı deyil.
Üst sınır derken "en fazla şu kadar kişilik paylaşabilirim" şeklindeki sınırlar ise, bu tamamem paylaşımcının şartlarına bağlı bir durum. Elinde sadece belli miktarda tohum var ise bu son derece normal bir durum olur. Erken talep eden tohumu alır diye bir kural yok. Paylaşımcı şayet belli sayıda talep karşılayacak ise isterse talep sırasına göre tohum paylaşabilir, ya da kendince başka bir kriter uygulayabilir. Nasıl yapacağı kendisine aittir.

oz26: Ücretsiz bir şeyi paylaşmak oldukça zor ve riskli. İnsiyatif sadece paylaşımcıda görünse bile, aynı zamanda, talep edenede bırakılmış oluyor. Talepçinin otokontrol ve sorumluluk bilincine bırakılmış oluyor (Durumdan rahatsız olmamakla beraber "affınıza sığınarak" sadece not düşmek istedim).
Haklısınız, insiyatif aynı zamanda talep edenlerde. Herkes bahçesinin durumunu biliyor, yetiştirmesi mümkün olmayacak sayıda çeşit tohum talep etmesi mantıklı değil. Bu yüzden talep edenlerin de bireysel olarak sorumlu davranmaları, sadece gerçekten yetiştirecekleri tohumları talep etmeleri beklenir. Ancak buna rağmen sistemimiz talepte bulunan birine "kaç dönüm tarlan var? Napıcan bu kadar tohumu?" gibi densizlik ve kabalık örneği soruları başından ortadan kaldırır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Başa Dön