View Single Post
Eski 26-06-2014, 11:06   #1
STLMS.DZMN
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 76
STLMS.DZMN / Topraksız tarım için planım

Sevgili arkadaşlar, aquaponics (akan su kültürü) nde domates, biber, salatalık, marul ve çilek yetiştirebilir miyim diye sormuştum. Kökü çok olan bitkilerde sıkıntı olacağı konusunda bilgilendirmişti arkadaşlar.
Bunun üzerine hidroponics (olduğunu sandığım) cocopit perlit gibi ortamlar da belli aralıklarla sulama yapılan sisteme karar verdim. Zaten gördüğüm kadarı ile domates gibi sebzeleri bu mantıkta yetiştirmiş çoğu arkadaşımız. Bu sistemde marul ve çilek dahil hepsi yetişebilir sanıyorum. Bu fikriyatım neticesinde, asgari maliyet ve azami el işi ile bir plan yaptım. Ekte çizim şeklinde yer alıyor.

5lt pet şişeleri cocopit veya başka birşeyle doldurup bitkiyi dikeceğim. Işık görmemesi için siyaha veya koyu yeşile boyamayı düşünüyorum.
Besin deposu olarakda 19 litrelik pet şişeler veya damacana veya büyük yoğurt kovası vb. malzemeleri şekilde anlatmaya çalıştığım gibi birbirine bağlayarak 20,40,60,80,100,... lt şeklinde istediğimiz büyüklükte depo oluşturabiliriz diye düşündüm. Bu mantıkta bir depo oluştursak misal 20x3=60 LT, öngörebildiğimiz bir sorun var mı?
Kafama takılan 60 litre eriyik'i nasıl hazırlayacağım 20,20,20 üç seferde hazırlasak işi kurtarır mıyız?
Bu planımda yanlış olan hatalı olan veya şöyle yapsan daha iyi olur noktasında beni uyarmanızı istiyorum.

Neticede ec metre ve ph metre temin edeceğim ama olayı kavramak adına soruyorum. Bu sistemde toplamda 10 kök domates,salatalık, biber diksem 60 lt depo ile ne kadar sürede ph ve ec ayarlaması yapmam gerekir? (tahmini olarak)

Konuları okuyorum ama konular çok uzamış falan istediğim bilgiye ulaşmam kolay olmuyor. Bu yüzden de belli noktalarda sizi rahatsız edeceğim. Zaten sistemi netleştireyim kudret beyi eriyik için şahsen rahatsız edeceğim

Eklenen Resimler
 
STLMS.DZMN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön