View Single Post
Eski 13-07-2007, 19:45   #2
Sebahattin Sargın
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Ben çok basit olarak evde yoğurt yapımını anlatayım;

Öncelikle yoğurt yapılacak süt; taze olmalı, yabancı bir tat ve koku içermemeli, sağlıklı bir hayvandan sağılmış olmalıdır. Bu kriterleri içeren süt geniş bir kaba alınarak, kaynama sıcaklığına kadar ısıtılır. Bu işlemden sonra süt 15-20 dakika kadar bekletilerek el yakmayacak sıcaklığa gelinceye kadar soğutulur.

Daha sonra süte yarı yarıya sulandırılmış mayalık olarak kullanılacak yoğurttan ilave edilir. Burdaki ölçü 1 kg süte 1 yemek kaşığı mayalık yoğurt olacak şekilde ayarlanabilir. Mayalanan süt oda sıcaklığında 4-6 saat bekletilir (üzeri kalın örtüler ile sarılabilir). Mayalanan yoğurt buzdolabına alınarak 1 gün hiç bozulmadan bekletilir. Sonra afiyet ile yenir. İşte yoğurt yapımı bu kadar kolay ve basit

Bir de şunu söylemek istiyorum, annemden biliyorum bunu. Kaynatılan süte maya katıldıktan sonra, bu karışım cam kavanozlara doldurulur ve ağzı sıkıca kapatılır. Sonra etrafı örtüler ile sarılır. 4-6 saat gine mayalanmaya bırakılır bu süreden sonra buzdolabına konup 1 gün bekletilir. Bu yöntemi deneyenler yoğurdun daha fazla tazeliğini koruduğunu belirttiler. Annem 1.5 hafta sonra kavanozu açtğında tazeliğini koruduğunu belirtmişti.


Düzenleyen Sebahattin Sargın : 05-05-2008 saat 22:39
Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön