View Single Post
Eski 24-06-2014, 22:13   #10
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Bahcelerdeki kokulu bocek nufusu, sicakliklarin ve nemin giderek artmasiyla birlikte iyice artis gosterdi. Normal sartlar altinda boyle tek bir bocegin nufusunun dengesiz sekilde artmasinin nedenlerinden birisi, arkadas bitkilerin dikiminin dengeli sekilde yapilmamis olmasi ancak Florida'nin amansiz yaz sartlari dengeli dikim de yapilsa mutlaka bir sekilde akla gelmeyecek sorunlar cikariyor.

Kokulu boceklerin en cok zarar verdigi bitki ise domates. Meyvelerden beslendikleri noktada yarattiklari daire sekilli lekeler, meyve deseninin ve renginin olusumuna zarar veriyor.

Kokulu boceklerden baska zarar verenler arasinda guveler (bu sorun BT ile cozuluyor) ve cekirgeler (bunlari tavuklara veriyoruz) de var. Bu sene ilk kez peygamber devesini bir kontrol yontemi olarak deneyecegiz. Bu yontemle ilgili temel risk, peygamber devesinin, iyi kotu ayirmadan butun bocekleri (nufusu dusuk de olsa ugur boceklerini de) yiyebilmesi. Eger, yasatip yerlesmelerini saglayabilirsek, sonuclari gozlemleme sansimiz olacak. Dikkat edilmesi gerektigini dusundugum nokta, olcegin gorece buyuk oldugu alanlarda, bu tip bir uygulamaya gidilmeden once butun faktorlerin goz onunden gecirilerek karar verilmesi; aksi durumda bu sefer peygamber devesi lehine bir dengesizlik ortaya cikabilir.

Yumurta keselerini 10 gunu askin bir suredir, resimdeki ortamda bekletiyoruz. Keseden cikmalari kolay olsun ve zarar gormesinler diye, keseleri dallarin ustune yerlestirdik. Bir aksilik cikmazsa, 2-3 hafta icinde yavru peygamber develerimiz olacak diye bekliyorum. Bu asamadan sonra, birbirlerini yememeleri icin ortama hemen yem atmak gerekecek. Daha sonra birkac tanesini ortamda birakip besleyecegiz; digerlerini de bahcelere dagitacagiz.

Eklenen Resimler
 
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön