View Single Post
Eski 19-06-2014, 16:37   #1
fatitoo
Ağaç Dostu
 
fatitoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
Kuru mayalı puf poğaça

ikinci defadır yaptığım ve çok beğendiğim bir poğaça var. Dün akşam yine yaptım. Mayalı poğaçalar kabartma tozlu olanlara oranla daha geç bayatladığı ve daha puf puf olduğu için daha çok mayalı olanı tercih ediyorum. Tarifi şöyle:
Kalın tabanlı bir tencereye,
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ,
1 su bardağı su,
1 yumurtanın sarısı ve diğerinin beyazı(sarısı malum üzerine sürülecek)
1,5 paket kuru maya,
1 yemek kaşığı toz şeker,
tuz (ben tuzlu seviyorum diye ölçüyü isteğime göre ayarlıyorum, 2 tatlı kaşığı kadar koyuyorum),
Bu malzemeleri kısık ateşte elimizle karıştıra karıştıra ılıtıyoruz ama pişirmiyoruz. Elimizin dayanacağı sıcaklığa kadar...Ocaktan alıp ununu ekliyoruz. Kulak memesinden birazcık daha yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekliyoruz. Üzerini kapatıp mayalanmasını bekliyoruz.Ben yaklaşık 20 dk. kadar bekletiyorum. Sonra elimizle masanın veya tezgahın üzerinde 4'er parmağımızı kullanarak yuvarlak bir hamur açıyoruz. Çok ince olmayacak. Yaklaşık bir çay tabağından az büyük genişliği olmalı. İçine bolca peynirli harç koyup bohça gibi büzerek kapatıyoruz. Kapattığımız kısmı alta getirip yuvarlıyoruz, ters şekilde tepsiye koyuyoruz. Ben tepsiye yağlı kağıt koyuyorum ekstra yağ koymuyorum. Üzerine yumurta sarısı ve susam, çörek otu arzuya göre koyup bir 5-10 dk. da tepside mayalanmaya bırakıyoruz. 170-180 derecede pişiriyoruz...Fırından alınca üzerine sıcakken elimle su serpiyorum iki defa falan. O buhar içeride kalıp poğaçayı yumuşatsın diye hemen üzerini bir bezle kapatıp 5-10 dk. kadar bekliyorum...
Afiyet olsun...

Eklenen Resimler
    
fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön