View Single Post
Eski 15-06-2014, 10:40   #86
rainbowcolor
Ağaçsever
 
rainbowcolor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2012
Şehir: Edirne
Mesajlar: 64
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ritulan Mesajı Göster
Sayın rainbowcolor,geçmişteki yazılarınızı okudum 20 Mart ta ektiğinizi yazmışsınız,Ekim yapmak için belirli bir tarih var mı?
Merhaba sayın Ritulan.

İnternette bulduğum lithops yetiştiriciliği ile ilgili yabancı bir dökümanda çeviri yaptım ve ondan yararlandım. Bir üreticinin yazdığı bir döküman. Şöyle bilgiler var.

Ekim için bahar yağmurlarının başlaması ile 12-18 ısı değerlerinde orta ışık şiddetinde ekim yapılır diyor. Edirne'de sıcaklık değerleri mart ayında bu derecelerdeydi onun için mart 20 sinde ekim yapmış oldum. Sonbahar döneminde yine ekim yapılabilir diye yazıyor fakat ısılar daha sonra düşeceğinden yalnızca sera ortamında üretim yapanlar faydalanabilir.
Çimlenme oluşana kadar tohumlar sprey ile ıslatılmalı daha sonra lithopslar üzerlerinde su birikmemesi için spreyleme bırakılmalı toprak çimlendirme kabı alttan su emdirilmeli ve ısılar 25-30 derecede loş güneş ışığında tutulmalı.
Lithopslar için minik renkli joleler diye bahsediliyor. İçi yoğun su dolu. Bunun için fazla sulama lithopsu çatlamsında neden oluyor ve mantarlar türleri rutubette oluştuğundan çürüme oluşuyor. Bunun için sistemik ilaçlar kullanılıyormuş. Bitki ilacı kendi bünyesine emip dışarıdan gelicek hastalıklara karşı direnç kazanıyormuş. Ben denemedim.
Toprak kök gelişimi için geçirken parazitlerden arındırılmış olmalı. Yine bunun için sistemik ilaçlar var. Ben toprağı güneşte kuruttum ve yalnızca torf ve ince dere kumu kullandım. Besin olarak yanmış hayvan gübresi koydum.
Daha çok fazla bilgi var. Mesela lithops bölünmeye başladığında eski gövdenin toprak seviyesinden kesilip atılmasından bahsediliyor bunun gelilşimi engellediği.
Hibrit lithops üretimi bilgileri var çapraz tohumlama falan.
Yaklaşık 90 sayfalık bilgiden önemli olabilecek yerleri derleyip forumda paylaşıcam. Biraz zamana ihtiyacım var sadece

rainbowcolor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön