View Single Post
Eski 13-06-2014, 14:55   #12
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Akıllı Vana

Sanırım geçen yaz idi, bu forumda Akıllı Vana konusu tartışılmıştı. Hatta bir arkadaşımız evde büyük su damacasını ters çevirip ona benzer birşey yaptığını yazmıştı.

O zaman bir baktım AquaValve tasarımına, ve oldukça (gereksiz) karmaşık geldi. Az bir düşünce ile de çok daha basit bir tasarım yaptım. Tek hazneli, tek şamandıralı, tek su girişli. Çalışması da çok doğrudan.

Tasarım kolay da, pratikte gerçekleştirmek; daha doğrusu Topraksız Tarım uygulamalrında kullanmak biraz zor. Çünkü su giriş/çıkış hızları, özellikle su çıkış hızı çok çok düşük. Bu da teoride çalışması gerekir gibi görünen parçaların partikte istendiği gibi çalışmasına en gel oluyor.

Geçen sonbahar ilk prototipi yaptım. Şebeke su girişi ve akvaryum pompası ile boşaltma yaparak gayet başarılı çalıştı. Tabii bitkiler akvaryum pompasından çok çok daha yavaş su tüketiyor.

Sonunda aleti istediğim gibi çalıştırıp basit deneme de yaptım. Hızlıca bir salatalık yetiştirip tamam dedim. Sonuçta Akıllı Vana diye satılan şeyler gibi, dipten sulama yapan birşey yapmış oldum. Bu arada orası-burası ile oynarken, ufak bir bağlantı değişikliği ile üstten sulama yapabilecek farklı bir model yapabileceğimi gördüm. Her ne kadar çok benzese de, çok temel farklılıklar var. Giriş suyu mantığı çok farklı ve hızı çok çok düşük. Bunu çalıştırmak daha zor oldu. Sonuçta 20 Aralık 2013 günü bu iki model için patent başvurusu yaptım. İşlemler sürüyor.

Bugünlerde işlemlerde epey bir gelişme olmuş olmasını bekliyordum, ama herşey çok yavaş ilerliyor, bu nedenle paylaşacağım bilgiler kısıtlı olacak.

İlk şekil Dipten Sulama modelinde kullanılabilecek Akıllı Vana tasarımı. Sanırım ikinci prototipin tasarımı böyle idi. Burada en kritik parça Hava Sibobu. Çok düşük hızda hava çıkışına imkan sağlayacak şekilde "yumuşak" olmalı. Ben akvarumcuların kullanığı çek valf kullandım. Onlar da birbirini tutmuyor ama, arada uyanı çıkıyor.

İkinci şekil ise Üstten Sulama olanağı sağlayan ikinci model. Burada su doğrudan içeri değil, önce bitkilere yönlendiriliyor. Dönen su Akıllı Vana gövdesi içine giriyor. Tabii hızı iyice düşük oluyor.


Patent işlemlerini beklerken yeni bir model daha geliştirdim ve ikinci modeli yeterli basınç sağlandığında bir mikro sprinkleri çalıştıracak hale getirdim. Şu aşamada bununla ilgili ancak bu kadar bilgi paylaşabiliyorum. Ama balkondaki denemelerden birinde bunu kullanıyor olacağım.

Eklenen Resimler
  
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön