View Single Post
Eski 13-06-2014, 12:00   #53
ozanemre
Ağaç Dostu
 
ozanemre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi metcet20 Mesajı Göster
Arkadaşlar yıldız fidelerim viyolda iken iyidiler saksıya aldıktan sonra formları bozuldu gelişimleri durdu bunun sebebini ne yapacağım ile resimlere bakarak söylerseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkürler
Sayın metcet20,

Öncelikle fotoğrafların çekim mesafesinden dolayı kesin bir değerlendirme yapmak zor görünüyor.
Gözlemleyebildiğim kadarı ile ve tecrübelerime dayanarak genel bir yorumda bulunmadan geçemeyeceğim. Umarım kafa karışıklığına neden olmam. Ancak bütün ihtimalleri masaya yatırmak ve bilgi paylaşımında bulunmak gerekiyor.

İHTİMALLER

-Yaprak yüzeyinde zor seçilen nekrotik, gal görüntüsü, gelişimin durması fizyolojik ve virütik etkilerden ya da yüksek ihtimalle thrips zararından olabilir (zaten vektörel taşıyıcıdır). Genç yapraklarda solukluk ve kıvrılma nekrotik bir belirti. Gelişmiş yapraklardaki pigment formasyonu bozulmuş. Bu görüntüye çiçeğimizin bir dönem susuz bırakılması da neden olmuş olabilir.
-Bitkiye verilen su büyük ihtimalle kireçli ve saksı toprağımız uzun aralıklarla kuru bırakılmış.
-Bitkinin gün ışığı alan bir yer dışında direkt yakıcı güneş altında bırakılması da diğer seçenekler arasında. -Boğum aralıkları incelendiğinde fide döneminde aşırı gölge alanda bekletme yapıldığı anlaşılıyor. Gerçi bu görüntüye araştırmalar neticesinde bir takım virütik etmenlerin sebebiyet verdiği de bilinmektedir.
-Oransal nem dengesizliği ve toprak sıcaklığının yüksek olduğu koşullarda stomaların çevresinde ve içinde bizim yapraklardaki gibi yayvan su ile dolu alanlar meydana gelir. Yaprakların alt yüzeyini de gözlemlemek gerekir. Hava akımı iyi olan serin bir noktaya çiçekleri taşımak ve düzenli sulama bu arazı giderir.
-Yetiştirme harcı çok sağlıklı görünmüyor. Steril ve çiçeğimize uygun bir ortama dikim yapılmadığını düşünüyorum. Mecburen temiz ayrı bir saksımıza 1/2 kısım steril bahçe toprağı + 1 kısım ithal torf + 1 u bardağı perlit karışımına fideler arasında mesafe bırakarak çiçeklerimizi taşımalıyız. İç içe, yan yana dikim yapmayalım. 1 karış mesafe bırakmak önemli. Yeni taşınacak alana mevcut yabancı otların yerleşmesine mani olalım. Bu saksımızı mümkünse diğer çiçeklerimizden uzak bir mesafeye taşıyalım.

ÇÖZÜM

Aşağıda yer alan ilaçlama ve gübreleme periyodunu 20 gün içine yayarak 1 uygulama ilaç 1 uygulama gübre takviyesi yapalım, bitkimiz sarsılmamış olur.

Bulaşıcılığı bir ihtimal önleme amaçlı olarak akşam rüzgarsız serin havalarda,
Bakır Kompleks % 21 + Mancozeb % 20 1 L el pompasına toz 2 çay kaşığı 5 gün ara ile 2 uygulama yapın.

İhtimallere dayanarak vektörlerin uzaklaştırılması amacıyla ise akşam rüzgarsız serin havalarda,
Pymetrozine 50% veya Pirimicarb etken maddeli ilaç temin edin. 1 L el pompasına 1 çay kaşığı
Imidacloprid etken maddeli ilaç temin edin. 1 L el pompasına 1 çay kaşığı 3 gün ara ile her ikisinden de 2 uygulama yapın.

En iyi insektisitler bile virüs hastalıklarını (şayet doğru gözlem yapabilmişsem hatamız var ise şimdiden affedin. Çünkü doğru değerlendirme için mikro analiz ve yakın gözlem yapmamız gerekir) sadece azaltabilir, hiçbir zaman elemine edemezler. Fakat vektör konukçu ve virüs ilişkileri iyi bilinip insektisitler uygun zamanda kullanıldığında oldukça etkin bir kontrol sağlanabilir.

Aşırı azotlu gübre uygulaması ve sulamadan kaçının ve potasyum takviyesi yapın.
10.10.30 kompoze gübre 1 L suya 20 g ilave edin, sabah erken saatte sadece toprak yüzeyine yedirerek 2 tekerrürlü uygulayın. Çünkü kök dokusunun rahat çalıştığını düşünüyorum.
% 6 lık EDHHA demir şelatı 1 L suya 1 yemek kaşığı ilave edin sulama suyu şeklinde 2 defa kullanın.

İlerleyen dönemde yapraklar form alır ise DRT TARSA Speedfol Flower & Fruit SC (9, 2 N-6,8 P-18, 2 K+TE içerir) yaprak gübresinden 1 L el pompasına 1 yemek kaşığı 3 gün ara ile 2 uygulama yapın.

Yukarıdaki ihtimal, değerlendirme ve uygulamaları bütün çiçek yetiştiriciliği aşamalarında kullanma, diğer türler için de genel prensipler edinmemiz adına paylaştım.

Esen kalın.

ozanemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön