View Single Post
Eski 08-06-2014, 07:19   #8
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Yeni Malzeme Denemesi

Aslında bu malzemeyi geçen yaz yine balkonda denemiştim, ama hiç söz etmemiştim. Oldukça da başarılı ve verimli oldu. Geçen yaz temel üretim ortamı CocoPeat idi. Onunla karşılaştıracaktım. Ama hastalık gelip herşey kavrulunca yarım kaldı.

Bu yaz aynı malzemeyi iki farklı yöntemle işledim. Birisi (ilki) biraz daha havadar, ama köklerin yatay yayılımı kısıtlı oluyor. Bu nedenle ikinci yöntemi deniyorum. Biraz sıkışık oldu ama yatay yayılımın daha iyi olmasını bekliyorum.


Fotoğraflara bakınca kocaman bir hacimde tek bir fide var diye göreceksiniz belki, ama o hacim aldatıcı. Malzeme olan kısım yaklaşık 7 litre yer kaplıyor ve 600 gram ağırlığında. Oldukça yüksek su tutuculuğu var, fakat ben tek başına yüksek su tutuculuğunun iyi birşey olduğunu düşünmüyorum. Havalandırmaya olanak sağlaması lazım. Zaten deneme amacım da bu.

Geçen sene genel sistem üstten damlama olduğu için o denemede de damlama kullanmıştım. Bu sene asıl olması gerektiği gibi, dipten suluyorum. Önce Akıllı Vana kullanıp sulayacaktım. Sonra madem bu malzeme kendinden havalandırmalı, ne gerek var diye düşündüm. Gerçek durumu görmek için basit şamandıralı vana kullandım.


Gördüğünüz büyük hacim aslında büyük bir saksı. Dibinde 2 cm kadar besin var. Eksildikçe tamamlanıyor. Başlangıçta bu kadar besini tüketmek zaman alacaktır (yaklaşık 5 litre). Bitki büyüdükçe daha taze beslenme sağlanmış olacak. Havalandırma bakımından sorun olmaz ama, pH yükselmesi olacaktır. Belki dipteki suyu biraz daha indirmeye çalışırım. Ya da pH bakımından çok sorun olursa akıllı vanaya geçerim.

Sonuçta bitki kendisi istediği zaman, istediği kadar besin kullanacak. Ben herhangi bir sulama programı kullanmayacağım. Hava motoru da yok. Elektrik de yok.

Diğer projeler ile birlikte tek depodan beslenecekleri için biraz düşük EC sorunum olabilir. Aeroponik uygulamalarda daha düşük EC kullanıldığı için depodaki EC düşük olacak. Şu an 1.5. Bunlara az geliyor olabilir. Ayrı bir sistem kurmaya üşendim. Bakalım gelişme durumlarına göre ara çözümler düşünürüm.

Tek foto da şöyle:

Eklenen Resimler
 
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön