View Single Post
Eski 07-06-2014, 11:17   #1
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Balkonda Aeroponik Domates

Merhabalar,

Uzun uzun yağan yağmurlardan sonra daha fazla bekleyemedim ve bu yaz denemeyi düşündüğüm sistemleri balkona kurmaya karar verdim. Fideler çoktan tomurcuklandı, neredeyse çiçek açacaklar. Yağmurun sonu nihayet göründü gibi. Bu yaz balkonda üç ayrı proje deneyeceğim.

Bu sistemler genellikle Aeroponik sistemler olacak. Tamamı kendi tasarım ve üretimim. Baştan söylemiş olayım, ikisi konusunda patent başvurum sözkonusu olduğu için özellikle ilk aşamalarda paylaşabileceğim bilgiler biraz kısıtlı olacak.

Öncelikle sistemi tasarlarken hedeflediğim temel kriteleri sizlerle paylaşmak istiyorum:

Önce oturup ideal bir sistem tarifi yapmaya çalıştım. İki yıldır kuduklarım, denediklerim, duyduklarım ışığında insanların en çok yakındakları sorunları ortadan kaldıracak, bunları doğal olarak - yapısal olarak, kendiliğinden çözecek sistemler oluşturmaya çalıştım.

Kullandığım ana kriterler şunlar:


1.) Bitkiler beslenme işlemini kendileri yönetsinler. Biz beslenme saatini / süresini / miktarını belirliyor olmayalım; bitkiler kendileri belirlesin.

2.) Havalandırma doğal olarak, kendiliğinden sağlansın, hava motoru vs kullanmak gerekmesin.

3.) Drenaj / Geri Dönüş / Besin Tekrar Kullanımı olmasın, tekrar tekrar EC ölçmek, ayarlamak gerekmesin.

4.) Elektrik bağımlılığı olmasın.

Yani kısaca, bu işten hiç anlamayan birisi bile alıp kolayca kurabilsin, kullanabilsin. Tabii profesyonel sera üretiminde durum çok daha farklı olacaktır. "İyi" bir sera üretimi için zaten tam donanımlı - sıcaklık, nem, oksijen, CO2, aydınlatma, ozon, vd. kontrolu sağlayan bir sera kurulumu gerekli. Bu seralar doğal olarak elektrik kullanıyor olacağı gibi, elektrik
kesintisine karşı da her türlü tedbiri alıyor olmalı. Sera koşullarında en iyi çözüm daha farklı olabilir.

Sonuç olarak, tüm kriterleri aynı anda / aynı oranda karşılayabiliyor olmak mümkün olmayabilir. Ama hep ideal çözümden başlayıp, mümkün olmadığı yerde bir küçük adım geri atıp, daha az ideal bir sistem tasarlayıp uygulamaya çalıştım. Aynı hedefe farklı yollardan ve
farklı çözümlerle ulaşılabilir. O nedenle farklı yaklaşımlarım oldu, temel olarak iki ayrı yaklaşım - iki ayrı proje oluştu. Başkaları daha farklı çözümler üretebilirler.

Kriterler ilk bakışta hemen Akıllı Saksı çözümünü çağrıştırıyor. Ama ben Aeroponik bir çözüme kafayı taktığım için çok havadar bir akıllı saksı sistemi kurmak gerekti.

Elektrik kullanınca zaten AeroGarden gibi çözümler var. Kışın Ultrasonik Sisleme yöntemini de denedim. Basit / pratik bir sistem. Ultrasonik Sisleyici de ilk bakışta ucuz birşey gibi görünüyor. Ama kapasitesi kısıtlı. Adaptörü en az kendi kadar pahalı. Bu durumda daha çok fidelerin ilk gelişim dönemlerinde kullanılabilecek, küçük çaplı bir çözüm gibi geldi.

Sonuçta biri elektrikli, elektronik kontrollu, biri tamamen elektriksiz iki aeroponik sistem tasarladım. Bir de ayrıca belki Katı Ortam denilebilecek, hiç denenmemiş farklı bir "malzeme" kullanarak "kendinden havalandırmalı" bir sistem kurdum. Malzemeyi küçük bir işlemden geçirip,
bir tür imalat yapıp ondan sonra kullanmak gerekiyor. Ama sonra Akıllı Vana bile değil, normal şamandra ile besin eksildikçe tamamlayarak her zaman taze besinli, her zaman havalandırması iyi, elektrik kullanmayan basit bir sistem olacağını düşünüyorum.

Domateslerden kalan zamanlarda birer birer sistemleri tanıtmaya çalışacağım.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön