View Single Post
Eski 05-06-2014, 14:00   #28
bahcedenn
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Tarhana tariflerinde geçen "tarhana otu" da aynı mı acaba? Bir de tadı acı mı yani yakıyor mu? Ufak çocukların da yiyeceği yemeklerde kullanabilir miyiz?
Bildiğim kadarı ile Tarhana Otu dedikleri bitki Echinophora tenuifolia dedikleri bitki. Diğer adları çördük,çörtük,çorduk,çörtük otu,çöğür,çöyür otu. Ben Kastamonu'da köylü pazarında görmüştüm bu otu. Orda başka bi isimle adlandırmışlardı. Hatırlayamadım şimdi. Bu otun asıl memleketi ise İzmir, Manisa, Aydın ve ilçeleriymiş.

Çıbrıka dediğimiz bitkinin ise bu Tarhana Otu ile yakından uzaktan hiçbir alakası yok. Tek kesiştikleri nokta farklı yörelere bağlı olarak Tarhana çorbasının içerisinde kullanılmaları.

Çıbrıka dediğimiz bitki ise kekik kokusuna benzeyen fakat bilenlerin ayırt edebileceği hoş kokulu bir bitkidir. Et yemeklerine yakışır. Özellikle köfte harcında çok kullanılır. Çorbaların üzerine serpilir. Tarhana harcında çok kullanılır. Tadı ise acı değildir. Kekik gibidir. Kekik kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz.

Acılık anlamında ufak çocuklar için hiçbir sıkıntı yok. Fakat bir çeşit baharat olduğu için annem tarhana yoğururken son 5-6 senedir tarhana harcının içinde kullanamıyor. Bebeğe ya da ufak çocuğa verilmeyecekse çorba, pişirirken sonradan ilave ediyor. Eğer çocuklar 5-6 yaşından büyük ise tarhana harcının içinde de kullanılabilir.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön