View Single Post
Eski 04-06-2014, 19:15   #8
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Gecen seneki Agaclar.net tohum etkinliginde tohumunu dagittigim Everglades, birkac gunde bir 1 kg kadar urun veriyor. Kulaga fazla gelmeyebilir fakat 1 kg, yuzlerce meyve demek.
Name:  EVTSP.jpg
Views: 3461
Size:  72.0 KB

Mavi domatesler olgunlasma asamasinda:
Name:  BBTSP.jpg
Views: 3704
Size:  58.6 KB

ANATOHUM Projesi'nin bir baska onemli cesidi, Diyarbakir'in en meshur karpuzu olan Sürme. Cok iyi hatirliyorum, 90'larin sonuna kadar bu karpuzu manavlarda goruyordum. Sonra birden ortadan kayboldu. Maalesef artik ticari uretimi bitme noktasina geldi. En azindan Ankara'ya artik gelmiyor; buyuk ihtimalle kendi yoresinde pazarlarda vardir (ulke genelinde en cok yetistirilen cesitlerden birisi olan Crimson Sweet gibi cesitlere yerini birakmis gibi gozukuyor). Diyarbakir'da her sene en buyuk karpuzu yetistirmek uzere yarismasi yapiliyor.

Buranin iklimiyle baglantili zorlu birkac denemeden sonra, en sonunda meyve tutumu gerceklesti. Yagmur mevsimi biraz erken basladigi icin, meyveler yeteri kadar tatli olacak mi bilemiyorum. Su asamada onemli olan, meyveleri saglikli bir sekilde hasat edebilmek.
Name:  Surme.jpg
Views: 4204
Size:  64.7 KB

Ege'de daneleri referans alinarak, borulceye Karagöz veya Karnıkara deniyor. Bu genel isimlere karsin, dane rengi, deseni, dane gobegindeki karaligin (Karnıkara ismi bu karaliktan geliyor) boyutu; borulce kiliflarinin uzunlugu, sekli, boyutu, rengi, kiliflardaki dane sayisi ve borulcenin kullanim alani (kuru, yemeklik, salatalik vd) gibi faktorler goz onunde bulundurulursa ozellikle Ege'de cok sayida borulce cesidinin geleneksel olarak yetistirildigini soyleyebilirim. Borulceye verilen bir diger isim de Sıyırma. Asagidaki resimde Ege'ye ait iki farkli Sıyırma goruluyor. Bunlarin danelerinin resmini de daha sonra gosterecegim. Bu arada resimdeki hem metrik sisteme hem de Ingiliz sistemine ait cetveli cok zor buldum. Bundan sonra cesitli karsilastirmalarda bu cetveli kullanacagim.
Name:  KGSvsMBS.jpg
Views: 3385
Size:  54.3 KB

Halep Karası patlican... Gelisiminden ve veriminden cok memnunum. Asagidaki resimdeki bitkide ayni anda 6 meyve birlikte gelisiyor. Bir meyvenin kataloglanmak uzere gelisimini tamamlamasini bekledigim icin, henuz hasat yapmadim. Bu meyve hasat edildikten sonra geri kalanlar tohumluk ayrilacak. Boyle olunca da, meyveler toplanmayacagi icin verim hakkinda tam bir fikir sahibi olamayacagim ama topladikca vermeye devam edecegi asikar. Su anda bitki ustunde yeni cicekler de bulunuyor.
Name:  HK.jpg
Views: 3365
Size:  76.2 KB

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön