View Single Post
Eski 03-06-2014, 13:20   #18
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. erca, ağacınızı bonsai olarak şekillendirmeden önce ona sağlıklı bir şekilde bakabildiğinize emin olmalısınız. Bu türü ben de son iki senedir yetiştiriyorum, yeni sürgün vermek ve kalınlaşma konusunda biraz kaprisli bir tür. Bakım şartları konusu da aynı şekilde. Hemen hepsi bu konuda ve burada konuşuldu, detaylarını bulabilirsiniz. İzmir'de yaşamanız bu tür için avantajlı sayılır ama yine de öncelikle bir süre bu ağaca son derece sağlıklı şekilde bakabildiğinize emin olmalısınız.

Şimdi yapacağınız şekillendirme ile ilgili her müdahale ağacı yorup strese sokacağı gibi, olumsuz bir durum karşısında da boşuna zaman ve emek harcamış olacaksınız. Bir canlıyla çalışıyoruz ve herşeyden daha önemlisi öncelikle onun sağlığı. Örneğin ben elimdeki Fukien tea'lerden birine neredeyse bir yıl boyunca hiç dokunmamıştım, sulama, gübreleme ve saksı değişimi dışında bir müdahalem olmamıştı. Sonrasında gelişimine göre kafamda bir tarz şekillendi, gerekli işlemleri uyguladım ve bugün hala o yönde ilerliyor.

Genel olarak da tüm bonsai adayı ağaçların öncelikle kendi ortamımızda sağlıklı şekilde yaşatabildiğimize emin olmalı, sonra şekli, tarzı, budaması, tellemesi gibi konularda işlemlere başlamalıyız. Elbette birçok uygulamanın planı daha ağacı alırken kafamızda şekillenir, fakat iş ağacın bakımına gelince, bazı işlemleri belki birkaç sene ertelememiz gerekebilir.

Ağacınızın özeline gelecek olursak, henüz oldukça küçük/genç bir yapıda. Ağacı şu an olduğu şekilde top gibi bir görüntüden çıkarma niyetiniz varsa bunun için ağacın sürgün vermesini beklemek en uygunu olacaktır. Hangi dallardan ne sıklıkta sürgün verdiğine göre bir seyreltme ve dal dizilimi yapılabilir. Ama dediğim gibi, önce gelişmesi gerekli.

Şu an ağacınıza yapabileceğiniz en iyi şey, toprağı biraz kuruduktan sonra ağacın kökleriyle birlikte o toprağı bir kalıp halinde saksıdan çıkarıp, uygun toprak karışımıyla alttaki ve etrafındaki boşlukları dolduracak şekilde daha büyük bir saksıya geçirmek olacaktır. Şu anki toprak içinde o ağaca sağlıklı bakabilmeniz çok kolay sayılmaz.

Ağacın sağlıklı bakımına özen gösterirken bir yandan da şekillendirme tekniklerini, budamanın püf noktalarını, bonsai kurallarını okuyup öğrenerek kafanızda bazı şeyleri daha da netleştirebilirsiniz. Forumda farklı başlıklar altında bol miktarda faydalı bilgi mevcut, yine de takıldığınız bir yer olursa elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.

Kolaylıklar dilerim.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön