View Single Post
Eski 02-06-2014, 07:43   #30
Lonicera
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi habiş Mesajı Göster
Iyiki okudum yazinizi benim daha bu sene aldığım Körpe asili armut fidaninda o dediginizden oldu birttürlü cozememistim fidanin en tepesi tepesinden çıkan taze sürgünler cayir cayir ateş yanigi olmuş sanki bakıyorum gercekten ateşle yanmis gibi susuz da değil sebebi ne olabilir acaba onerileriniz neler yapilabilir hic kiyamiyorum fidana.
Sn habiş, burada ayrıntılı bilgiler mevcut. Bendeki Nashi türü japon armudu ile Ankara armudu aynı illete yakalanmıştı. Tüm mücadelelere başvurdum fakat nafile. Her yıl giderek artan şekilde hastalık yeniden nüksetti. Her iki bitkiyi de söküp attım bahçeden. Sn Meyvelitepe blogundaki bir yazısında hastalıkla mücadelesinden bahsetmişti. Son durum nedir bilmiyorum. İnşallah siz bitkinizi kurtarırsınız ama ben bu illetten ağaçlarını kurtarana pek rastlamadım.

Hastalığın ilk görülmeye başladığı zaman yoğun mücadele edilir ve özellikle hijyene uyulursa belki çözüme ulaşılabilir. Aslında bazı antibiyotiklerin bu hastalığa karşı kullanıldığını ve sorunun çözüldüğünü okuyoruz ama bunların kullanımı çok sakıncalı imiş. Doğrudan bitkide depolanıp meyvelerine de sirayet ettiğinden bahsediliyor. Zaten yanılmıyorsam bu ilaçlar merdiven altı yani ruhsatlandırılamayan türden. En iyi çözüm öncelikli olarak hastalıklardan ari ve sertifikalı fidan temini, ardından da hijyen geliyor. Özellikle budama sırasında hijyene çok dikkat edilmeli.


Düzenleyen Lonicera : 02-06-2014 saat 13:22
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön