View Single Post
Eski 29-05-2014, 12:37   #10
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. murat doğan, güzel bir soru, doğru noktalar yakalamaya başladınız.

Sadece çiçekliler de değil, aslına bakarsanız temel iskeleti doğru oluşturduktan sonra herdem yeşil türlerde de kesişen dallar problem olmaktan çıkar, öbeklerin genel silüeti önem kazanır. Çünkü zaten sık ve sürekli yerinde kalan folyajdan ötürü o ince dalların kesiştiğini göremezsiniz.

Begonvil gibi, uygun iklimde yaprak dökmeyen ve zaten sık ve bolca çiçek üreten bir türde ise bu tespitleriniz daha da yerinde. ANCAK örneklediğiniz ağaç eğer tamamen yapraksızlaştırılsa çok sağlam bir ana iskeletin ortaya çıkacağından şüpheniz olmasın. Sağlam iskelet de ağacın başlangıç aşamasındayken kontrollü şekilde yerleşimler planlanarak ana dalların oluşturulması, kalınlaştırılıp geri budanması, güç kazandırılarak vereceği yeni sürgün miktarının fazlalaştırılması, sıklaştırılması temellerine dayanıyor.

İlk sene bilinçli bir ana dal dizilimi, ikinci yıl yine mümkün olduğu kadar kontrol altında tutarak yeterli miktarda ikincil dal yerleşimi, üçüncü yıl ise artık bol miktarda gelen üçüncü dalların sadece uç alımlarla çatallanması ve bol sayıda sürgün/yaprak/çiçek üretmesi şeklinde kabaca özetlenebilir gelişim programı. Sonrasındaki yıllarda çoğu zaman sadece uç alımı, zaman zaman da fazlaca sıkışan iç kısımları rahatlatmak için, hava/ışık girmesi adına bazı sert budamalar, bir nevi gençleştirme amaçlı uzun aralıklı işlemlerle ağacın bakımına devam edilir.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön